Διεθνή

Σουδάν: Δύο Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Σουδάν: Δύο Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Πηγή Φωτογραφίας: protothema

Σε τουλάχιστον 56 αμάχους και σε 595 τραυματίες ανέρχεται έως τώρα ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του Σουδάν ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς της RSF και τον στρατό του Σουδάν. 

Σε τουλάχιστον 56 αμάχους και σε 595 τραυματίες ανέρχεται έως τώρα ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του Σουδάν ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς της RSF και τον στρατό του Σουδάν. 

Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται και δύο Έλληνες, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Νουβία Σάββα, τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της λειτουργίας της Ανάστασης.«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι».

Σήμερα, είμαστε στην δεύτερη ημέρα των αιματηρών συγκρούσεων, οι οποίες έρχονται να διαταράξουν την πορεία εξεύρεσης ειρηνικής – πολιτικής λύσης στο πρόβλημα εξουσίας που αντιμετωπίζει η αφρικανική χώρα.

Για τριάντα χρόνια και έως το 2019, ο Ομάρ Μπασίρ ήταν ο πρόεδρος του Σουδάν. Πριν από τρία όμως χρόνια ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Έκτοτε, η εξουσία ασκείται στο πλαίσιο της Προσωρινής Συνταγματικής Διακήρυξης και ο αρχηγός του κράτους έχει υποκατασταθεί από το συλλογικό όργανο, το Συμβούλιο Κυριαρχίας του Σουδάν, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν.

Το τελευταίο διάστημα, βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών, από τις οποίες θα προέκυπτε μια κοινά αποδεκτή κυβέρνηση.

Χθες, όμως, οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, γεγονός που υποσκάπτει την περαιτέρω δυναμική της πολιτικής διαδικασίας.

Πιο πριν, ο επίσημος στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF, από την πλευρά της, κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν και ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και την στρατιωτική βάση στην Μέροβε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments