Διεθνή

DW: Πόσο ρεαλιστικό είναι το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη;

DW: Πόσο ρεαλιστικό είναι το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, εκεί όπου άνοιξε, όπως υπενθυμίζει η DW

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, εκεί όπου άνοιξε, όπως υπενθυμίζει η DW, προς συζήτηση την έννοια της κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Όταν το ζήτημα της κυριαρχίας έρχεται στο προσκήνιο στην ΕΕ, χρησιμοποιείται κυρίως η έννοια της «στρατηγικής αυτονομίας». Όπως εξήγησε η δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή η έννοια σημαίνει βασικά την ικανότητα να ενεργεί κανείς ανεξάρτητα και αυτόνομα από άλλες χώρες σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς.

Ο Μακρόν έθιξε και πάλι αυτή την έννοια σε δηλώσεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα. Αλλά οι ιδέες του Μακρόν είναι πραγματικά εφαρμόσιμες στην Ευρώπη;

Η ΕΕ εξαρτάται από την Κίνα για τον πράσινο μετασχηματισμό

Το μοντέλο οικονομικής κυριαρχίας του Μακρόν βασίζεται σε πέντε πυλώνες: ανταγωνιστικότητα, βιομηχανική πολιτική, προστασία της αγοράς, αμοιβαιότητα και συνεργασία στις εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τη βασική ιδέα του Μακρόν. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να παράγει ανταγωνιστικά, τα καλύτερα προϊόντα στην κατηγορία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στενά στην Ένωση. Ο Γάλλος ηγέτης επισημαίνει επίσης την ανάγκη για μια κοινή πολιτική που θα ενισχύσει τις αγορές σε τομείς όπως ο Net Zero Target, που στοχεύει στη μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία στον κλάδο ή στην παραγωγή μικροτσίπ. Πιστεύει επίσης ότι οι τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της θα πρέπει να παράγονται στην ΕΕ.

Η Carme Colomina, ανώτερη εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Διεθνών Υποθέσεων της Βαρκελώνης, δήλωσε στη DW για τους στόχους του Μακρόν, ότι αυτές οι τεχνολογίες και οι σπάνιες γαίες που είναι απαραίτητες για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό προμηθεύονται αυτήν τη στιγμή από την Κίνα. Ως εκ τούτου, η Colomina τονίζει ότι η ΕΕ εξαρτάται από την Κίνα για την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ εξαρτάται από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια

Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας περιλαμβάνει επίσης τη διάσταση της ασφάλειας. Το 2017, ο Μακρόν άρχισε να υποστηρίζει τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης, ενός κοινού αμυντικού προϋπολογισμού και ενός κοινού δόγματος δράσης.

Σύμφωνα με τον Benjamin Tallis, ερευνητή στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η προτεινόμενη οδός δεν είναι μόνο μη ρεαλιστική, αλλά και «εξαιρετικά ανεπιθύμητη». Ο Tallis πιστεύει ότι η έννοια της αυτονομίας στις διεθνείς σχέσεις είναι ένα όνειρο και ισχυρίζεται ότι αυτό που εννοεί στην πραγματικότητα ο Μακρόν είναι «να ενεργεί πιο ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Tallis ανέφερε στην DW ότι «η Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και επίσης να ανταγωνιστεί στον κόσμο όπως απαιτείται από τη στρατηγική ατζέντα της αυτονομίας του Μακρόν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments