Οικονομία

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε σε θετικό το «outlook» της ελληνικής οικονομίας

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε σε θετικό το «outlook» της ελληνικής οικονομίας
Η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου παρέμεινε, με αυτά τα δεδομένα, στο «BB+», δηλαδή μόλις ένα «σκαλί» κάτω από το «investment grade».

Ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά με αναβαθμισμένες τις προοπτικές (outlook) σε θετικές διατηρεί την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, με την έκθεση που δημοσίευσε απόψε να αντανακλά και να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών τις προηγούμενες εβδομάες.

Όσον αφορά στην επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, αυτή, όπως προεξοφλούσε άλλωστε πρόσφατα η JP Morgan, παραπέμπεται από τον οίκο Standard & Poor’s σε χρόνο μετά τις εκλογές, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να υπάρχει νέα κυβέρνηση στη χώρα, με νωπή τη λαϊκή εντολή, η οποία μάλιστα θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του.

Η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου παρέμεινε, με αυτά τα δεδομένα, στο «BB+», δηλαδή μόλις ένα «σκαλί» κάτω από το «investment grade».

Τι αναφέρει η έκθεση

Το θετικό outlook αντανακλά τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνάμα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν, μέσω βελτιώσεων που ο οίκος θεωρεί ως βιώσιμες.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική αντοχή της ελληνικής οικονομίας, μαζί και με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημοσιονομικά δεδομένα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Κάνει μνεία στην ταχύτερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή μεταξύ των μελών της ΕΕ, το 2022, με αποτέλεσμα το πρωτογενές ισοζύγιο να επιστρέψει σε πλεόνασμα. Επισημαίνεται, δε, πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, επισημαίνεται πως ο S&P μπορεί να αναβαθμίσει τη βαθμολογία της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις προβλέψεις του οίκου, μέχρι το 2026.

Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι η αναβάθμιση πιθανότατα θα συνδεθεί με το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οδηγώντας έτσι σε ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments