Global News

Le Monde: Συνομιλίες Τουρκίας – Συρίας με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Le Monde: Συνομιλίες Τουρκίας – Συρίας με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: De Montfort University

«Μετά τις συνομιλίες, τα μέρη επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς και την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την ταχεία επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους»

Η Τουρκία και η Συρία πραγματοποίησαν νέο γύρο συνομιλιών με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του Ιράν την Τρίτη στη Μόσχα με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεών τους, οι οποίες έχουν διακοπεί από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Άμυνας των τεσσάρων χωρών και είχε στόχο να συζητηθούν « πρακτικά μέτρα » για « ενίσχυση της ασφάλειας στη Συρία » και « εξομάλυνση των συρροτουρκικών σχέσεων », ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. « Μετά τις συνομιλίες, τα μέρη επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς και την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την ταχεία επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους», πρόσθεσε .

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι υπουργοί είχαν έναν « εποικοδομητικό διάλογο » και τόνισαν « την ανάγκη να συνεχιστεί προς το συμφέρον της περαιτέρω σταθεροποίησης της κατάστασης ». Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε σε δελτίο τύπου την « εποικοδομητική ατμόσφαιρα » της συνάντησης, κατά την οποία τέθηκε « το ζήτημα της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στα εδάφη τους ». Επιβεβαίωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες " επιβεβαίωσαν τον σεβασμό του για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέφεραν δήλωση του συριακού υπουργείου Άμυνας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην « απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων » από τη χώρα. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο στρατός του οποίου βρίσκεται σε επίθεση στην Ουκρανία για περισσότερο από ένα χρόνο, είχε επίσης διμερείς συνομιλίες με κάθε συνάδελφό του, συζητώντας τη «συνεργασία» και την «εγγύηση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας » .

Η Ρωσία ενθαρρύνει την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Σύρου συμμάχου της και της Άγκυρας, οι οποίες είχαν ελάχιστες επίσημες επαφές από τότε που η Τουρκία άρχισε να υποστηρίζει αντάρτες και την αντιπολίτευση στη Συρία για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διατυπώσει την ιδέα μιας συνόδου κορυφής ειρήνης με τον Σύριο ηγέτη, αλλά ο τελευταίος ζητά πρώτα την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη βόρεια Συρία. Στις αρχές Απριλίου, Ιρανοί, Ρώσοι, Τούρκοι και Σύροι διπλωμάτες συναντήθηκαν στη Μόσχα για να προετοιμαστούν για μια μελλοντική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments