Nέα της αγοράς

Σχεδόν 8 στις 10 ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις – Οι κλάδοι που προσφέρουν τους καλύτερους μισθούς

Σχεδόν 8 στις 10 ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις – Οι κλάδοι που προσφέρουν τους καλύτερους μισθούς

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Έρευνα Randstad: Το 54% δρομολογεί προσλήψεις - Γιατί οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

Αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, εντός του 2023, προβλέπει το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ θετική παραμένει και η προοπτική των προσλήψεων, με πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις να σχεδιάζουν αύξηση του προσωπικού τους εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα ειδικότερα με την έρευνα HR Trends της Randstad, που αποτυπώνει τις τάσεις και τις προκλήσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, το 54% των επιχειρήσεων σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του το 2023. Το ποσοστό αυτό ωστόσο παρουσιάζει σημαντική μείωση κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022 (78%). Στον αντίποδα, μόνο το 3% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, με το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, να συνδέουν άμεσα την επιχειρηματική τους ανάπτυξη με την εύρεση και πρόσληψη νέων εργαζομένων. Παράλληλα, το 45% των επιχειρήσεων έχει ήδη δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες του, ποσοστό που καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος (7% το 2022).

Οι κλάδοι με τις καλύτερες προοπτικές προσλήψεων

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ινδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές προσλήψεων για τους κλάδους της τεχνολογίας και των πωλήσεων, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, με ποσοστό 54% και 48% αντίστοιχα, ενώ για τους ίδιους κλάδους, καθώς και του τομέα της μηχανικής, η στελέχωση και επιλογή των κατάλληλων, για τη θέση και τον οργανισμό, υποψηφίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Σε ό, τι αφορά, τέλος τις διαδικασίες προσλήψεων, οι συστάσεις εργαζομένων και τα επαγγελματικά ψηφιακά δίκτυα αποτελούν τις πιο συχνές πρακτικές και πηγές στελέχωσης.

Αποδοχές και ευκαιρίες εξέλιξης

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας της Randstad, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα θέτουν το ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών και τις ευκαιρίες εξέλιξης καριέρας στην κορυφή της λίστας για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων. Σχεδόν το 40%, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία του να προσφέρει ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον ή αρμονική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προκειμένου να διακρατήσει τους εργαζομένους του.

Οι κλάδοι που προσφέρουν τις υψηλότερες αποδοχές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση μισθών για το 2023 της τρέχουσας αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές, για μια ακόμη χρονιά, προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο τομέας των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.

Εξετάζοντας εν γένει τη μισθολογική εξέλιξη, χαρακτηριστικό είναι το εύρημα της έρευνας που καταγράφει ότι το 70% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους είναι ίδιοι με τους αντίστοιχους που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους. Αισιοδοξία επίσηες δημιουργεί το γεγονός ότι το 75% των εταιρειών σχεδιάζουν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους το 2023, ενώ, μόλις για το 15%, οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, σε σύγκριση με το 27% που ήταν το προηγούμενο έτος.

Τα αυξημένα κόστη μεγάλο «αγκάθι»

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τρία βασικά πεδία προκλήσεων για την τρέχουσα χρονιά, με το 45% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που συμμετείχαν στην έρευνα της Randstad να εκτιμά ότι τα αυξημένα κόστη, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες το 2023. Επιπρόσθετα, για το 42% των επιχειρήσεων, η διασφάλιση των διαδικασιών και η εγγύηση της παραγωγικότητας αποτελεί σημαντική πρόκληση την τρέχουσα περίοδο, ποσοστό που το 2022 ανερχόταν σε 24%, ενώ το 37% υποστηρίζει ότι η διαχείριση του υψηλού ενεργειακού κόστους αποτελεί τον επόμενο αστάθμητο παράγοντα που θα επηρεάσει την αγορά εργασίας.

Κυριότερο εμπόδιο οι «μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες» των εργαζομένων

Βασική δυσκολία για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σήμερα αποτελούν οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων, σύμφωνα με το 66% των επιχειρήσεων, ποσοστό που μάλιστα αυξήθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022. Το υψηλό κόστος διαβίωσης και η συνολική ανάγκη των εργαζομένων, κάθε γενιάς, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχει οδηγήσει τους υποψήφιους στην αναζήτηση θέσεων εργασίας με αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Πρόσθετες δυσκολίες για την κάλυψη θέσεων εργασίας αποτελεί η έλλειψη της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (51%), καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (42%).

Σημαντική πρόκληση η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εντοπίσουν τα κατάλληλα άτομα, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και για τον λόγο αυτό, η πρόσληψη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού είναι μία από τις πιο κομβικές ενέργειες, στις οποίες εστιάζουν οι εταιρείες στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Για το 72% των ερωτηθέντων, η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη διαδικασία στελέχωσης ενώ η δυσκολία διατήρησης τόσο της δέσμευσης των εργαζομένων (59%) όσο και της ανάπτυξης ταλαντούχων ηγετικών στελεχών με κορυφαίες επιδόσεις (55%), φέρνει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με σημαντικά εμπόδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments