Πολιτική

Η τραπεζική κρίση τελείωσε;

Η τραπεζική κρίση τελείωσε;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η πρόσφατη τραπεζική κρίση, σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, έκανε έναν πρώτο κύκλο, βρίσκεται σε ύφεση, αλλά αυτή η εξέλιξη κάθε άλλο παρά επιτρέπει τον εφησυχασμό.

Η πρόσφατη τραπεζική κρίση, σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, έκανε έναν πρώτο κύκλο, βρίσκεται σε ύφεση, αλλά αυτή η εξέλιξη κάθε άλλο παρά επιτρέπει τον εφησυχασμό.

Μάλιστα, η αναταραχή επέστρεψε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μετοχές της First Republic Bank, του 14ου μεγαλύτερου δανειστή των ΗΠ, υποχώρησαν περισσότερο από 75%.

Το sell-off ξεκίνησε αφού η τράπεζα αποκάλυψε ότι οι καταθέτες είχαν φύγει μετά την κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη πτώχευση τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην First Republic έχει αναζωπυρώσει το ερώτημα εάν ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα εκτεταμένης κρίσης ή αν έχει ανακτήσει το έδαφος.

Αν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει υπό πίεση, είπαν οι ειδικοί, η τρέχουσα αναταραχή είναι απίθανο να εγκυμονεί συστημικό κίνδυνο, καθώς η ζημιά περιορίζεται σε μια σχετικά στενή ομάδα τραπεζών που είναι ευάλωτες σε υψηλότερα επιτόκια και στον πανικό των καταθετών.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς η έκταση της πτώσης εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι καταθέτες ανταποκρίνονται στην πιθανή αποτυχία πρόσθετων τραπεζών, όπως η First Republic, είπαν ορισμένοι ειδικοί.

Αρκετές δυνάμεις πίσω από την κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley συνεχίζουν να ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα: υψηλά επιτόκια, ανησυχία μεταξύ των ανασφάλιστων καταθετών και η προοπτική συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τροφοδοτεί τον πανικό.

Καθώς η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια το περασμένο έτος, η άνοδος μείωσε την αξία των ομολόγων και των ενυπόθηκων ομολόγων της τράπεζας της Silicon Valley, δημιουργώντας μια τρύπα στον ισολογισμό της.

Επειδή η τράπεζα της Silicon Valley εξυπηρετούσε μια σχετικά συγκεντρωμένη ομάδα τεχνολογικών startups και εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, πολλές από τις οποίες είχαν ανασφάλιστες καταθέσεις, μια αποκάλυψη των οικονομικών ζημιών της τράπεζας τον περασμένο μήνα πυροδότησε έναν πανικό που μετατράπηκε σε ένα παλιομοδίτικο bank run. αυξήθηκε γρήγορα.

Οι ειδικοί είπαν ότι η First Republic, η οποία ειδικευόταν στα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια για εύπορους αγοραστές κατοικιών, αντιμετώπιζε παρόμοιους κινδύνους από υψηλότερα επιτόκια και φόβο μεταξύ των καταθετών.

«Η Πρώτη Δημοκρατία είναι βασικά η ίδια ιστορία», είπε στο ABC News ο Στίβεν Κέλι, ερευνητής στο Πρόγραμμα του Γέιλ για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Ωστόσο, μια πρόσθετη πηγή πίεσης προέκυψε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank: η μεταφορά καταθέσεων από μικρότερες τράπεζες σε μεγαλύτερες τράπεζες, είπαν οι ειδικοί.

Τα στοιχεία της Federal Reserve δείχνουν ότι μια εβδομάδα μετά την πτώχευση της τράπεζας της Silicon Valley, μικρότερες τράπεζες έχασαν 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις.

Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αυξήθηκαν κατά 120 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αναφέρουν τα στοιχεία.

«Η φυγή καταθέσεων μακριά από τις μικρές και μεσαίες τράπεζες σημαίνει ότι το μοντέλο χρηματοδότησης για πολλές από αυτές τις τράπεζες θα βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση», δήλωσε στο ABC News ο Χάου Ρόμπερτς, επικεφαλής ανάλυσης στην Quant Insight.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments