Διεθνή

Πολιτική αβεβαιότητα και δημοσιονομικοί κανόνες

Πολιτική αβεβαιότητα και δημοσιονομικοί κανόνες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής , καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται στα τέλη της εβδομάδας με θέμα τους νέους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής , καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται στα τέλη της εβδομάδας με θέμα τους νέους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης. Η Ελλάδα πρόκειται να περιμένει τις οριστικές αποφάσεις της Ε.Ε., οι οποίες θα ληφθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, με βάση τις επιδόσεις μας κατά το τρέχον 2023, στοιχείο που θα έπρεπε να καθιστά και τους πολιτικούς παράγοντες ιδιαίτερα ευαίσθητους απέναντι σε προοπτικές κυβερνητικής – πολιτικής αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, η νέα οικονομική συνθήκη, όπως έχει διαμορφωθεί αυτούς τους πρώτους μήνες του 2023, χαρακτηρίζεται από την εξασθένιση της όλης οικονομικής δραστηριότητας, διατήρηση ή και ελαφρά αύξηση του βασικού πληθωρισμού και πιθανής αύξησης των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με βασικό θέμα τους νέους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης, που θα ισχύσουν για την επόμενη δεκαετία.

Οι  χώρες μέλη έχουν συγκροτηθεί σε δύο κύρια στρατόπεδα να οργανώνουν τις δυνάμεις τους με άξονα κυρίως τη σχέση (επάνω από 100% χρέους με ΑΕΠ). Αφενός, η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλίας, την Ισπανία, το Βέλγιο κ. λπ. διαμορφώνουν ένα στρατόπεδο και, αφετέρου, Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη κατά βάση συνδιαμορφώνουν το άλλο στρατόπεδο.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περισσότερο κοντινή προς τα συμφέροντα του πρώτου στρατοπέδου, στο οποίο συγκαταλέγεται και η πατρίδα μας.

Με βάση την πρόταση των επιτρόπων, διατηρούνται τα όρια του 3% του ελλείμματος και το 60% του χρέους αλλά διαμορφώνονται τετραετείς οδικοί χάρτες απομείωσης μέσω μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε η σχέση χρέους προς ΑΕΠ να είναι μικρότερη στο τέλος της περιόδου αναφοράς και κάθε χρόνο το έλλειμμα να μειώνεται τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ.

Οι αποφάσεις των ευρωενωσιακών οργάνων πρόκειται να ληφθούν εντός του έτους, με βάση, όπως τονίστηκε, τις επιδόσεις μας εντός του τρέχοντος έτους, που είναι εκλογικό για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα, όπως ότι έχουμε κρατικό (κατά Μάαστριχτ) ισοζύγιο 2,17% και θα έχουμε μάλλον θετικό (!) ισοζύγιο τα επόμενα χρόνια (!) ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ από 171% το 2023 θα γίνει 165% το 2024 και στην συνέχεια σταδιακά θα απομειώνεται.

Η Ελλάδα είναι, λοιπόν, σύμφωνη με τις μελλοντικές δημοσιονομικές αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να εκλέξει την νέα κυβέρνησή της για την επόμενη τετραετία και η απειλή μιας εκλογικής – πολιτικής αβεβαιότητας είναι πιθανή. Σε περίπτωση εκλογικής αβεβαιότητας, αυτή θα επιβαρύνει αναπόδραστα την δημοσιονομική διαχείριση, θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα προαναφερόμενα επιτεύγματα των τελευταίων ετών και θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της Χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments