Διεθνή

Η Ρωσία ισχυρίστηκε πως δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Κρεμλίνο

Η Ρωσία ισχυρίστηκε πως δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Κρεμλίνο

Πηγή Φωτογραφίας: Nikkei Asia

Με χρόνο πτήσης 7 ώρες, το Mugin-5 έχει εμβέλεια εκατοντάδων μιλίων - η ακριβής εμβέλεια εξαρτάται από το ποσοστό του βάρους που καταλαμβάνει η εκρηκτική κεφαλή "αφαιρώντας" το από τα καύσιμα. Επομένως, το drone θα μπορούσε να έχει φτάσει στο Κρεμλίνο από οπουδήποτε.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε πως δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Κρεμλίνο το βράδυ της Τετάρτης. Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την ενέργεια ως απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Πούτιν, παρόλο που ο ίδιος δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο κατά τον επίμαχο χρόνο. Το σκηνικό θύμιζε πολύ την “επιδρομή Doolittle” με drone που περιέγραφα πριν από έναν χρόνο, ωστόσο ο πρόεδρος Ζελένσκι αντέδρασε άμεσα και επέμεινε ότι η Ουκρανία δεν ήταν υπεύθυνη για την επιχείρηση αυτή.

“Δεν επιτεθήκαμε ούτε στον Πούτιν ούτε στη Μόσχα. Πολεμάμε στην επικράτειά μας. Υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας”, τόνισε ο Ζελένσκι σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ από τη Φινλανδία όπου βρισκόταν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Ήταν μια επιχείρηση “false flag” με σκοπό να κατηγορήσει η Ρωσία τους αντιπάλους της, όπως πολλοί υποψιάζονται; Βίντεο, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, δείχνει ένα drone να πετά δίπλα από τον θόλο του Μεγάρου της Γερουσίας στο Κρεμλίνο, προτού ανατιναχθεί. Πρόκειται για ένα μικρό, σταθερού τύπου μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Συναρμολογείται εύκολα από κινεζικά κιτ για χόμπι που πωλούνται στο διαδίκτυο, γι’ αυτό και έχουν το παρατσούκλι “Alibaba drones” και αποτελούν βασικό “όπλο” των Ουκρανών για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας. Συγκεκριμένα, τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βασίζονται στο Mugin-5 των 9.500 δολαρίων έχουν εντοπιστεί σε πολλαπλές επιθέσεις στην Κριμαία και αλλού. Τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Με χρόνο πτήσης 7 ώρες, το Mugin-5 έχει εμβέλεια εκατοντάδων μιλίων – η ακριβής εμβέλεια εξαρτάται από το ποσοστό του βάρους που καταλαμβάνει η εκρηκτική κεφαλή “αφαιρώντας” το από τα καύσιμα. Επομένως, το drone θα μπορούσε να έχει φτάσει στο Κρεμλίνο από οπουδήποτε.

Το γεγονός ότι συναρμολογήθηκε από εξαρτήματα εισαγόμενα από την Κίνα σημαίνει ότι ακόμη και αν εξετάζονταν τα συντρίμμια του drone δεν θα μπορούσαν να μας πουν με βεβαιότητα εάν το drone εκτοξεύθηκε από Ουκρανούς ή, όπως πολλοί υποψιάζονται, από πράκτορες της ρωσικής κυβέρνησης. Η δυνατότητα που έχει κάθε αντιμαχόμενη πλευρά να αρνηθεί πως φέρει την ευθύνη ενός χτυπήματος με drone είναι ίδιον αυτών των επιθετικών ενεργειών, αφού τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο -αν όχι, αδύνατον- να αποδειχθεί ποιος εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ίσως το μεγαλύτερο επιχείρημα κατά της θεωρίας της επιχείρησης “false flag” είναι ότι δεν ευνοείται η Ρωσία. Όπως το έθεσε ένας σχολιαστής στο Twitter: “Και τι θα κάνουν; Θα εισβάλουν στην Ουκρανία;”

Η Ρωσία επιτίθεται με ό,τι έχει εναντίον της Ουκρανίας: βαλλιστικούς πυραύλους, “υπερηχητικούς” πυραύλους, κρουζ, πυραύλους εδάφους-αέρος, τροποποιημένους S-300 και εκατοντάδες επιθετικά drones ιρανικής κατασκευής. Η κλιμάκωση δεν γίνεται από επιλογή. Ο Πούτιν επιμένει ότι πρόκειται απλώς για μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και όχι για πόλεμο, και αντιστέκεται στο να κηρύξει πλήρη επιστράτευση στη χώρα του.

Η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προβεί σε αντίποινα, στοχεύοντας τον πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά σε αυτό το πνεύμα κινούνται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων από την έναρξη της εισβολής.

Υπάρχουν πάντως και άλλα σενάρια για το περιστατικό με το drone στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, το drone μπορεί να εκτοξεύτηκε από ομάδα Ρώσων σαμποτέρ μέσα από τη Μόσχα. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο σε σύγκριση με μια επίθεση από ουκρανικό έδαφος, καθώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν θα χρειαζόταν να “τρυπήσει” το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας, που μάλλον θα το αντιλαμβανόταν. Στο παρελθόν, αντίπαλοι του Πούτιν στο εσωτερικό έχουν ανατινάξει τρένα και έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες ενέργειες αντίστασης. Μια επίθεση με drone έχει χαμηλό κόστος και ρίσκο και είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί – άρα είναι μια καλή τακτική. Είναι ενδιαφέρον ότι η ρωσική Δούμα επεξεργάζεται νόμους για να σταματήσει την εισαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ιδιώτες, προφανώς υπό τον φόβο για τέτοιου είδους επιθέσεις από το εσωτερικό.

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη επιδεξιότητα για να μετατραπούν τα απλά drones του εμπορίου σε όπλα: τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών πραγματοποιούν εδώ και κάποια χρόνια βομβιστικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της αστυνομίας, αλλά στον πόλεμο μεταξύ τους. Είναι πιθανό να τα δούμε να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από ομάδες ανταρτών σε όλο τον κόσμο.

Μια άλλη, και ίσως πιο πειστική εκδοχή, είναι ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από κάποια αυτόνομη ουκρανική ομάδα. Ο Ουκρανός επιχειρηματίας και προγραμματιστής drone, Volodymyr Yatsenko, έχει ανακοινώσει πως θα επιβραβεύσει με 500.000 δολάρια όποιον Ουκρανό κατασκευαστή drone καταφέρει να προσγειώσει το σκάφος του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στις 9 Μαΐου, την ημερομηνία των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας. Ο Yatsenko λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της δικής του εταιρείας θα δοκιμάσουν, αλλά πως ο ίδιος δεν διαγωνίζεται για το βραβείο.

Ο Yatsenko προτείνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να μεταφέρουν… συνθήματα στον ρωσικό ουρανό και όχι εκρηκτικά, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δεχθούν καταιγισμό αντιαεροπορικών πυρών, μόλις εντοπιστούν. Η παρουσία τους θα ήταν μια τεράστια ταπείνωση για τον ρωσικό στρατό. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρέθηκε έξω από τη Μόσχα στις 24 Απριλίου πιστεύεται ότι αποτελούσε μια δοκιμή για την Ημέρα της Νίκης.

Η πραγματική πρόκληση για τη ρωσική αεράμυνα βρίσκεται μπροστά μας. Νωρίτερα φέτος οι αεράμυνες τοποθετήθηκαν σε τακτικές θέσεις γύρω από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Άμυνας. Ακόμη και αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έχουν λάβει εντολή από τον Ζελένσκι να επιχειρήσουν, ακόμη και αν δεν είναι οπλισμένα, θα αποτελούν πρόκληση για τη Μόσχα. Η αεράμυνα απέτυχε -ως γνωστόν- να αναχαιτίσει τον δυτικογερμανό έφηβο Ματίας Ρουστ που προσγείωσε ένα ελαφρύ αεροσκάφος στην Κόκκινη Πλατεία το 1987. Και το βίντεο με την επίθεση στο Κρεμλίνο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη -αν είναι γνήσιο- υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να αποτυγχάνουν σε αυτό τον τομέα, παρά τους προηγμένους ηλεκτρονικούς παρεμβολείς και άλλον νέο εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν την άμυνα της Μόσχας. Αλλά κάθε αντιαεροπορικό πυροβόλο και πύραυλος εδάφους-αέρος που θα τοποθετηθεί στη Μόσχα για την υπεράσπιση της, θα λείψει από την άμυνα των αεροδρομίων, των αποθηκών με πυρομαχικά και καύσιμα, εγκαταστάσεις που θα είναι πιο ευάλωτες σε επιθέσεις από drones μεγάλης εμβέλειας. Παράλληλα, θα αποδυναμωθεί η πρώτη γραμμή του μετώπου όπου οι επιθέσεις με drones-καμικάζι είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης ακυρώθηκαν σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου και θα διακοπεί από εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Το περιστατικό με τα drones στο Κρεμλίνο θα μετατρέψει μια ημέρα εορτασμών σε ημέρα επαγρύπνησης, με πολλούς Ρώσους να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον ουρανό. Όποιος και αν ήταν βρίσκεται πίσω από την επιδρομή στο Κρεμλίνο, φαίνεται πως η Ουκρανία βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments