Οικονομία

Deutsche Bank: “Ταύρος” για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέες υψηλότερες τιμές στόχοι

Deutsche Bank: “Ταύρος” για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέες υψηλότερες τιμές στόχοι

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Σε αναβάθμιση των τιμών στόχων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών έως και κατά 64% προχώρησε σήμερα η Deutsche Bank.

Η σημαντική υπεραπόδοση που έχουν σημειώσει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία και διαμορφώνεται στο 25% από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, θεωρεί πως οι μετοχές τους παραμένουν εκτός του ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.

Όπως ανέμενε η γερμανική τράπεζα, ο κύριος λόγος για την υπεραπόδοση είναι η δυναμική ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών αφού έγινε γρήγορα αισθητή η μαζική εξυγίανση των παλαιών NPEs. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς από τον αναμενόμενο, με “οδηγό” και την ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία οδηγούν σε σημαντικές αναβαθμίσεις του guidance των διοικήσεων και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE που είναι στα ίδια επίπεδα περίπου με εκείνη άλλων τραπεζών της Νότιας Ευρώπης.

Έτσι, η Deutsche Bank αναβαθμίζει σε σύσταση Buy την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, από σύσταση Hold που διατηρούσε πριν, ενώ διατηρεί το Buy για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, αναβαθμίζει κατά 64% την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 2,95 ευρώ από 1,8 ευρώ πριν, της Eurobank κατά 17,2% και στο 1,7 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν, της Alpha Bank κατά 3,2% και στο 1,6 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν και της Εθνικής κατά 20,6% και στα 6,15 ευρώ από 5,1 ευρώ πριν.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια ανόδου που “βλέπει” η γερμανική τράπεζα στο ταμπλό του Χ.Α σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αυτά διαμορφώνονται στο 36% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 35% για την Eurobank, στο 41% για την Alpha Bank και στο 30% για την Εθνική Τράπεζα.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, επιπλέον, τα επίπεδα κεφαλαίου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών βελτιώνονται με καλούς ρυθμούς, ειδικά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι που δίνει “σήμα” για επιστροφή στις διανομές μερισμάτων μετά από πολλά χρόνια, ενώ εκτιμά πως οι δραστηριότητές τους δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν από εκροές καταθέσεων, λόγω του ότι δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Κατά τη γερμανική τράπεζα, το πρόσφατο sell-off στον κλάδο οφείλεται στην επιδείνωση του κλίματος λόγω της κατάστασης των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών (και όχι σε κάποια θεμελιώδη αρνητική επίπτωση στον κλάδο) και στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται να είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια ΝΙΙ, η D.B επισημαίνει πως τα αυξανόμενα επιτόκια ενίσχυσαν τις αποδόσεις των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, και παρόλο που είναι πιθανό να είναι κάπως πιο βραχυπρόθεσμου ορίζοντα από ό,τι σε άλλες χώρες, τα NII αναμένεται να καταγράψουν σημαντική βελτίωση το 2023 έναντι του 2022, ακολουθούμενα από κάποια σταθεροποίηση λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

Ωστόσο, τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν θα βοηθήσουν την ανάκαμψη των συνολικών NII του κλάδου προς τα επίπεδα του 2017, παρά τη σημαντική πτώση από τη συνεισφορά των NPEs μετά τη διαδικασία εξυγίανσης. Συνεπώς, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, η αύξηση του όγκου των εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αποτελέσει “κλειδί” στην Ελλάδα και θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτή άλλων χωρών της Ευρώπης, με οδηγό τα εταιρικά δάνεια, χάρη στις καλές οικονομικών τάσεων και της σημαντικής υποστήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Deutsche Bank πιστεύει τι αυτός θα είναι ο βασικός παράγοντας στήριξης των εσόδων, αν και οι προμήθειες αναμένεται να παραμείνουν ένα σημαντικό μέρος των βασικών εσόδων, κερδίζοντας “βάρος” έναντι των συνολικών assets. Ωστόσο, τα συνολικά θα παραμείνουν χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2022, δεδομένων των υψηλών κερδών από συναλλαγές που κατέγραψαν ορισμένες τράπεζες κατά τη διάρκεια του έτους, τα οποία είναι απίθανο να επαναληφθούν, καθώς θα παραμείνουν γενικά πολύ χαμηλά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη γερμανική τράπεζα τα κόστη αποτελούν έναν άλλο τομέα στον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει ανώτερη ικανότητα βελτίωσης έναντι των τραπεζών στην Ευρώπη, καθώς πολλές μετρήσεις αποδοτικότητας (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού, των πωλήσεων δραστηριοτήτων και της μείωσης του κόστους διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων assets) έχουν οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση του συνολικού όγκου. Στο επόμενο διάστημα, η Deutsche Bank αναμένει κάποια πίεση από τον πληθωρισμό, αλλά επίσης αναμένει συνέχιση της βελτίωσης της αποδοτικότητας σε πολύ υγιή επίπεδα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη διαρθρωτική ανθεκτικότητα έχουν μηδενιστεί

Για πολλά χρόνια, οι ανησυχίες για ένα πιθανό πλήγμα εν μέσω οικονομικής ύφεσης φαινόταν να είναι η κύρια προειδοποίηση των επενδυτών όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Τούτου λεχθέντος, εξετάζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και το κεφάλαιο, η D.B πιστεύει ότι τυχόν σημαντικές ανησυχίες στο μέλλον μπορεί να είναι υπερβολικές.

Όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης έχει εκτελεστεί, με λίγες μόνο συμφωνίες να εκκρεμούν πλεόν, και με το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης να είναι ήδη στην οργανική μείωση. Με μέσο δείκτη NPE 6% για τον κλάδο, αναμένει πως η ποιότητα του ενεργητικού θα συγκλίνει σταδιακά σε ευρωπαϊκά επίπεδα, παρά τους πιθανούς αντίθετους ανέμους στην οικονομία που φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε ελαφρά μόνο πίεση κατά το 2023 (αν και με ακόμα κάποια πτώση στα NPEs), πιθανότατα αυξάνοντας λίγο τις προβλέψεις για ζημίες δανείων πριν από τη συνέχιση της μείωσης στη συνέχεια. Ως αποτέλεσμα, η D.B αναμένει ότι το κόστος κινδύνου θα παραμείνει στις 85 μονάδες βάσης το 2023, αν και θα μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης έως το 2025. Αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο, με περιορισμένο κίνδυνο, ειδικά για τράπεζες με υψηλότερα επίπεδα κάλυψης που έχουν βελτιωθεί σημαντικά– αν και η Eurobank, και ιδιαίτερα η Εθνική, θα υπεραποδώσουν ξεκάθαρα σε αυτό το μέτωπο.

Τέλος, το επίπεδο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί πρόβλημα – ακόμη και για την Πειραιώς, η οποία έχει σημειώσει εξαιρετική ανάκαμψη, παρόλο που εξακολουθεί να υστερεί. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της κερδοφορίας, οδήγησε τις περισσότερες τράπεζες να δηλώσουν ότι θα επιστρέψουν στις πληρωμές μερισμάτων – αν και θα είναι μέτριες , αμφισβητώντας κάπως την πεποίθηση ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις DTC που εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εγγυημένου κεφαλαίου, θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς καταγράφονται καλές επιδόσεις γενικά, ακόμη και σε τράπεζες για τις οποίες η D.B περιμένει κάποια καθυστέρηση στη βελτίωση (Πειραιώς). Σε γενικές γραμμές, πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να συνεχίσουν να έχουν θετικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια, όντας και καλύτερα προστατευμένες από τις περισσότερες τράπεζες σε άλλες χώρες, με αποτιμήσεις που είναι σαφώς φθηνές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments