Τεχνολογία

Μωρό με DNA από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους γεννήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία

Μωρό με DNA από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους γεννήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες.

Ένα μωρό γεννήθηκε με χρήση DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος του DNA του βρέφους προέρχεται από τους δύο γονείς του και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα.

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες. Έχουν γεννηθεί λιγότερα από πέντε τέτοια μωρά, αλλά δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Οι σχετικές ασθένειες είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες μέσα σε λίγες ημέρες ή και ώρες από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και η τεχνική αυτή θεωρείται η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά τμήματα στο εσωτερικό σχεδόν κάθε κυττάρου του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Οπότε, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότριας.

Ωστόσο, τα μιτοχόνδρια έχουν τη δική τους γενετική πληροφορία ή DNA που σημαίνει ότι πρακτικά τα παιδιά που προκύπτουν κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα ίχνος από τον δότη επίσης.

Πρόκειται για μόνιμη αλλαγή που θα περάσει στις επόμενες γενιές. Αυτό το DNA του δότη είναι σχετικό μόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων, δεν επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση και δεν αποτελεί «τρίτο γονέα».

Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Νιουκάστλ και το 2015 εισήχθησαν νόμοι που επέτρεπαν τη γέννηση τέτοιων μωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προχώρησε αμέσως. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με αυτή την τεχνική ήταν σε μια οικογένεια από την Ιορδανία που έκανε θεραπεία στις ΗΠΑ το 2016.

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) αναφέρει ότι μέχρι τις 20 Απριλίου 2023 έχουν γεννηθεί «λιγότερα από πέντε» μωρά, χωρίς να δίνει ακριβείς αριθμούς για να αποτρέψει την ταυτοποίηση των οικογενειών.

Τα περιορισμένα αυτά δεδομένα προέκυψαν μετά από αίτημα της εφημερίδας Guardian.

«Η είδηση ότι ένας μικρός αριθμός μωρών με δωρεά μιτοχονδρίων έχει πλέον γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το επόμενο βήμα, σε μια διαδικασία που πιθανότατα θα παραμείνει μια αργή και προσεκτική διαδικασία αξιολόγησης και βελτίωσης της δωρεάς μιτοχονδρίων», είπε η Sarah Norcross, διευθύντρια του Progress Educational Trust.

Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις ομάδες στο Νιουκάστλ, οπότε είναι ακόμα αβέβαιο εάν η τεχνική ήταν επιτυχημένη.

Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε: «Θα είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτούργησε η τεχνική θεραπείας μιτοχονδριακής υποκατάστασης σε πρακτικό επίπεδο, εάν τα μωρά είναι απαλλαγμένα από μιτοχονδριακή νόσο και εάν υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν προβλήματα αργότερα στη ζωή τους».

Υπάρχει τεχνικά κίνδυνος «αναστροφής» όπου τυχόν ελαττωματικά μιτοχόνδρια που μεταφέρονται θα μπορούσαν να αυξηθούν σε αριθμό και να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Κάποτε είχε υπολογιστεί ότι μέχρι και 150 τέτοια μωρά θα μπορούσαν να γεννιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments