Global News

Les Echos: Εκλογές στην Τουρκία – Το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης

Les Echos: Εκλογές στην Τουρκία – Το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Σε περίπτωση ήττας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Κυριακής 14 Μαΐου, η οικονομική πολιτική της Άγκυρας θα αναστατωθεί.

Το κύριο μέλημα των Τούρκων είναι ο πληθωρισμός και ο πληθωρισμός θα μπορούσε κάλλιστα να ρίξει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 20 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να δίνει μάχη σώμα με σώμα με βασικό αντίπαλό του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο τελευταίος υποσχέθηκε σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής να φέρει τον πληθωρισμό «μόνιμα σε μονοψήφιο αριθμό εντός δύο ετών», να προσελκύσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδύσεων στην Τουρκία εντός πέντε ετών και να αποκαταστήσει «την αξιοπιστία της τουρκικής λίρας».

Η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια. Θα θελήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές κοινοποιώντας το πρόγραμμά της όσο το δυνατόν καλύτερα και δημιουργώντας ένα οικονομικό πλαίσιο που θα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η αντιπολίτευση σκοπεύει να χωρίσει στα δύο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών και θέλει να αναζητήσει άμεσα νέο πρόεδρο για την κεντρική τράπεζα. Ο διορισμός νέου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα είναι πολύ σημαντικός για την αξιοπιστία της. Ο υπουργός Οικονομικών να βρει την αυτονομία του και τα χαρτοφυλάκια της οικονομίας θα μοιραστούν καλύτερα. Η κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει τη δυτική κλίση της Τουρκίας και να εξασφαλίσει επενδυτικές ροές. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, «θα κάνουμε την Τουρκία κράτος δικαίου, θα φέρουμε σταθερότητα, θα επαναδιαπραγματευτούμε την τελωνειακή μας ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο διαπρεπής Τούρκος οικονομολόγος Μπιλγκε Γιλμάζ.

Πάνω από όλα όμως, η αντιπολίτευση θέλει να επιστρέψει στη δημοσιονομική ορθοδοξία. «Βραχυπρόθεσμα, θα είναι αντιδημοφιλές, δεν είμαι αφελής. Θα είναι δύσκολο πριν βελτιωθεί η κατάσταση», παραδέχεται ο Μ. Γιλμάζ. Ωστόσο, σχεδιάζονται κοινωνικά προγράμματα για την προστασία όσων βρίσκονται σε έντονα μειονεκτική οικονομική και κοινωνική θέση. Έτσι, η αντιπολίτευση υπόσχεται, για παράδειγμα, να κάνει το κυλικείο δωρεάν για όλους τους μαθητές της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments