Πολιτική

Μητσοτάκης: Έκτακτη στήριξη με χορήγηση market pass, δομικό πρόβλημα ο τουρκικός αναθεωρητισμός

Μητσοτάκης: Έκτακτη στήριξη με χορήγηση market pass, δομικό πρόβλημα ο τουρκικός αναθεωρητισμός

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Με την βεβαιότητα του προπορευόμενου στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και με διάθεση να φωτίσει τις κύριες όψεις των δεσμεύσεών του εν όψει μιας δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας, ο πρωθυπουργός

Με την βεβαιότητα του προπορευόμενου στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και με διάθεση να φωτίσει τις κύριες όψεις των δεσμεύσεών του εν όψει μιας δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικέντρωσε, ανάμεσα στα άλλα, τις παρεμβάσεις του στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβερνητικής παράταξης για τη νέα τετραετία.

Αίσθηση προκαλούν οι πρωθυπουργικές αναφορές που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο χορήγησης του market pass για ευρύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και οι εκτιμήσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Μισθοί και market pass

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για αύξηση των μισθών σε μια δεύτερη τετραετία. «Είναι η κεντρική μου δέσμευση για τη δεύτερη τετραετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ».

Ταυτόχρονα, αναφορικά με το Market Pass, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι «είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα στις τιμές στο σούπερ μάρκετ θα ήμουν διατεθειμένος, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, να συζητήσω μια επέκτασή του και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, επεσήμανε επαναλαμβάνοντας τους στόχους για οικονομική ανάπτυξη που θα επιτρέψει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και του κατώτατου 950 ευρώ. Τόνισε ότι καλεί τους πολίτες να τον ξαναψηφίσουν επειδή έχει σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της χώρας, για την Ελλάδα του 2027.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Ένοπλες Δυνάμεις

«Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων», είπε ο κύριος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα όρια ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, λέγοντας: «Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας και προφανώς είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία, που είναι η Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως δεν έχω αυταπάτες, γι’ αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, μιας Ελλάδος με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».

Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά από μία δεκαετία μνημονιακής κρίσης, υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού μας.

«Και αυτό ακριβώς κάναμε», συμπέρανε ο πρωθυπουργός, «με μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν καλά μελετημένα, ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τα οποία δρομολογούμε χωρίς -να το τονίσω- οποιαδήποτε απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Εξ ου και η χώρα κατάφερε το 2022 να πετύχει οριακό πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments