Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη σε αλβανική κυβέρνηση – Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε αλβανική κυβέρνηση – Παρέμβαση του Στέιτ  Ντιπάρτμεντ
Στο διπλωματικό θρίλερ, που εκτυλίσσεται από χθες, παρεμβαίνει, με δήλωσή του, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα, άμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας στην αλβανική αυθαιρεσία.

Την άμεση και έντονη διαμαρτυρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. Στο διπλωματικό θρίλερ, που εκτυλίσσεται από χθες, παρεμβαίνει, με δήλωσή του, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα, άμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας στην αλβανική αυθαιρεσία. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ από τη Μυτιλήνη έστειλε σαφές μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση.

Μιλώντας χθες σε κατοίκους του νησιού, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία, εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς που φυλάκισε για να συμμετέχουν στη διαδικασία». Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων εν όψει των εκλογών της Κυριακής και ότι πολιτικός αντίπαλός του είναι ο νυν δήμαρχος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας και υποψήφιος δήμαρχος, Λεωνίδας Παππάς δήλωσε: «Δεν μπορεί το αλβανικό κράτος να αποδεχτεί ότι σε αυτόν τον δήμο μπορεί να εκλεγεί εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας. Και όταν αυτό δεν μπορεί να το πετύχει με πολιτικά κριτήρια, χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους και μεθόδους όπως η σημερινή που για μένα είναι μια τρομοκρατική κίνηση με πολιτικά και εθνικιστικά κίνητρα».

Μαζί με τον Φρέντι Μπελέρη, οι αλβανικές αρχές προσήγαγαν και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που είναι καρδιοπαθής και έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του Έλληνα ομογενή. Ο δεύτερος συνεργάτης του Φρέντι Μπελέρη που είχε προσαχθεί μαζί του αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την προσαγωγή. Στο διπλωματικό αυτό θρίλερ παρενέβη σήμερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ζητεί την διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Αλβανία.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις Αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις Αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα».

Σημειώνουμε πως, για τη σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου Δημάρχου στη Χειμάρρα της Αλβανίας, Φρέντι Μπελέρη, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαικής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ  αλλά και τον Σουηδό ΥΠΕΞ ως ασκούντα την προεδρία της ΕΕ. «Επαναλαμβάνω, κάτι που αναγνώρισε άλλωστε και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ράμα. H σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», δήλωσε ο κ. Δένδιας, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, υπογράμμισε τους κινδύνους που γεννιούνται από την συνύπαρξη πολιτικής αστάθειας και σύγκρουσης στην γειτονιά μας. «Είναι αδιανόητο η Αλβανία να συλλαμβάνει έναν υποψήφιο δήμαρχο 48 ώρες προ των εκλογών, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα εκλεγεί δήμαρχος την Κυριακή», υποστήριξε ο Α. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση προς την Ελλάδα. Η Αλβανία, η οποία ζητεί τη στήριξη της Ελλάδας για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κάνει τεράστιο φάουλ και ελπίζω να το πάρει πίσω πολύ γρήγορα. Όποιος τολμήσει να πειράξει τους ομογενείς μας και τα δικαιώματα της Ελλάδος θα μας βρει απέναντι 100%. Ελπίζω ο κ. Έντι Ράμα να καταλάβει πόσο μεγάλο λάθος είναι αυτό που κάνει τώρα, διότι κρατάνε έναν άνθρωπο χωρίς κατηγορία και χωρίς επίσημα στοιχεία 48 ώρες προ των εκλογών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments