Πολιτική

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με οικολογικό πρόσημο

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με οικολογικό πρόσημο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Στην ανάγκη να κινηθεί η Ελλάδα δυναμικά στον δρόμο της ανάπτυξης με παράλληλη περιβαλλοντική εγρήγορση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ανάγκη να κινηθεί η Ελλάδα δυναμικά στον δρόμο της ανάπτυξης με παράλληλη περιβαλλοντική εγρήγορση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους κ. κ. Θανάση Μαυρίδη, Σάκη Μουμτζή και Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η οποία φιλοξενείται στον ενημερωτικό ιστότοπο Liberal.

Στο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, που έχει στην σκέψη του ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ο τουρισμός κατέχει πρωταγωνιστική θέση, υπό την προϋπόθεση, όπως υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, να γίνεται σεβαστό το φυσικό περιβάλλον και να ικανοποιείται το κριτήριο της βιωσιμότητας.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμια πρωταγωνίστρια στον ποιοτικό τουρισμό. Και όταν αναφέρομαι στον ποιοτικό τουρισμό, αναφέρομαι προφανώς και σε ένα τουρισμό που μπορεί να προσελκύει και ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν κατοικίες στην Ελλάδα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει: «Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και πάντα αναγνωρίζοντας ότι η υπερδόμηση, η υπεραξιοποίηση του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει μεσομακροπρόθεσμα, σε καταστροφή».

Το αντιπαράδειγμα, η χώρα προς αποφυγή είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ισπανία, «η οποία έχτισε τελείως τα παράλιά της σε άλλες δεκαετίες και τώρα πληρώνει το τίμημα μιας τέτοιας υπερανάπτυξης. Δεν αναζητούμε αυτή την ανάπτυξη και νομίζω το σχέδιο το οποίο έχουμε για μια ανάπτυξη η οποία να δίνει έμφαση στην ποιότητα, εκ των πραγμάτων έρχεται και συγκλίνει με τις ανάγκες της αγοράς, η οποία η ίδια η αγορά θέτει τη βιωσιμότητα ως απαράβατο κριτήριο για οποιαδήποτε νέα επένδυση».

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος επέμεινε ιδιαίτερα, επίσης, στην ανάγκη η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη βιομηχανική χώρα, μια οικονομία με την δική της βιομηχανική στρατηγική και το δικό της βιομηχανικό σχέδιο.

Στην οπτική του πρωθυπουργού, λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει «μία βιομηχανική χώρα, όσο και αν σας ακούγεται παράξενη η έκφραση. Βλέπετε πόσες επενδύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή σε βιομηχανική παραγωγή. Έχουμε εξαιρετικές επιχειρήσεις, οι οποίες άντεξαν τα χρόνια της κρίσης. Η μεταποίηση είναι σημαντικός παράγοντας του ΑΕΠ και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο».

Στον χρονικό ορίζοντα μιας δεύτερης τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην βιομηχανική στρατηγική, η οποία «θα παίξει», όπως επισημάνθηκε, «ένα σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβάνομαι την ανάπτυξη της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, η Ελλάδα οφείλει, κατά την προσέγγιση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να κινηθεί με ταχύτητα και δυναμισμό στην πληρέστερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ιδίως στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η Ελλάδα καθυστέρησε πάρα πολύ, στο να ερευνήσει αν πραγματικά έχει αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες τους οποίους μπορεί να εξορύξει. Και γι’ αυτό και κινηθήκαμε γρήγορα και έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες για φυσικό αέριο, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αναμένουμε εντός των επόμενων μηνών τα συμπεράσματα και την αξιολόγηση της ερευνητικής δουλειάς η οποία έγινε. Τονίζω, ότι δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι τις εξορύξεις. Πρέπει να πειστεί η εταιρεία, το consortium των εταιρειών, ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις για να δούμε πραγματικά αν έχουμε φυσικό αέριο»

«Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι σαφής», τόνισε ο πρωθυπουργός, «αν έχουμε φυσικό αέριο, υπάρχει μία επιχείρηση έτσι ώστε να το βγάλουμε μία ώρα αρχύτερα. Το παράθυρο κλείνει ούτως ή άλλως για το φυσικό αέριο, αλλά πιστεύω ότι εάν υπάρχει φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης, πρέπει να το αξιοποιήσουμε για λόγους [κυρίως] οικονομικούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments