Διεθνή

Le Monde: H Κίνα κατηγορεί την G7 ότι την απαξίωσε

Le Monde: H Κίνα κατηγορεί την G7 ότι την απαξίωσε

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία, χώρα υποδοχής της συνόδου κορυφής της G7.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία, χώρα υποδοχής της συνόδου κορυφής της G7.

Ιδιαίτερα, η Κίνα εξέφρασε το  την «έντονη δυσαρέσκειά της» μετά τη δημοσίευση από την G7 μιας δήλωσης που έχει να κάνει με πολλές επικρίσεις αναφορικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. ή ακόμη και για υποτιθέμενη παρέμβαση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο), που συζητούν από προχθές στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κάλεσαν το Πεκίνο «να μην πραγματοποιήσει δραστηριότητες παρέμβασης» και διατύπωσαν τις «ανησυχίες» τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, «ιδιαίτερα στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ» . Τονίζουν περαιτέρω «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν» και τονίζουν ότι ανησυχούν σοβαρά για την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατηγορώντας έμμεσα την Κίνα για «καταναγκασμό».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η G7 προτρέπει επίσης το Πεκίνο, τον στενό οικονομικό και διπλωματικό εταίρο της Μόσχας, που διατηρεί θέση ουδετερότητας απέναντι στους δύο εμπόλεμους, «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία έτσι ώστε αυτή να τερματίσει την επιθετικότητά της ».

«Η G7 επιμένει να χειραγωγεί ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα, να δυσφημεί και να επιτίθεται στην Κίνα », δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε χθεσινοβραδινή δήλωση. «Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και τη σθεναρή αντίθεσή της και έχει καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία με την Ιαπωνία, τη χώρα υποδοχής της συνόδου κορυφής, καθώς και άλλα σχετικά μέρη».

Όσον αφορά την Ταιβάν, το κινεζικό υπουργείο επικρίνει ιδιαίτερα τις χώρες της G7 επειδή έδειξαν μόνο το δάχτυλό τους στο Πεκίνο και ότι δεν έδειξαν ξεκάθαρη αντίθεση στο κίνημα ανεξαρτησίας της Ταιβάν. «Η G7 διακηρύσσει ότι σκοπεύει να κινηθεί προς έναν ειρηνικό, σταθερό και ευημερούντα κόσμο. Αλλά, στην πραγματικότητα, εμποδίζει την παγκόσμια ειρήνη, βλάπτει την περιφερειακή σταθερότητα και υπονομεύει την ανάπτυξη άλλων χωρών », είπε ο Κινέζος εκπρόσωπος. «Αυτή η προσέγγιση δεν διαθέτει διεθνή αξιοπιστία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments