Διεθνή

Les Echos: Οι Βρυξέλλες καλούν τους 27 σε δημοσιονομικά συνετό 2024

Les Echos: Οι Βρυξέλλες καλούν τους 27 σε δημοσιονομικά συνετό 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Δανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Λιθουανία και η Κύπρος έλαβαν διακριτική ικανοποίηση την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε τις συστάσεις της για τον εαρινό προϋπολογισμό

Η Δανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Λιθουανία και η Κύπρος έλαβαν διακριτική ικανοποίηση την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε τις συστάσεις της για τον εαρινό προϋπολογισμό. Αυτά τα πέντε κράτη μέλη, τα οποία έχουν επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους τους για τα δημόσια οικονομικά, καλούνται να «διατηρήσουν μια υγιή δημοσιονομική πολιτική το 2024». Η σύσταση διατηρεί βέβαια την εγκυρότητά της και για τις υπόλοιπες χώρες – μέλη.

Τα 27 κράτη – μέλη  ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν μια «συνετή» γραμμή, με άλλα λόγια να περιορίσουν την αύξηση των πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνική βάση, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης που χρηματοδοτείται σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπο για την Οικονομία, οι δημοσιονομικές πολιτικές «πρέπει να είναι συνετές και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Χωρίς το ένα δεν έχεις και το άλλο, στην πραγματικότητα δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο, σύνεση και ανάπτυξη». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί επείγον να τερματιστούν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι δασμολογικές ασπίδες που προστατεύουν ιδιώτες και επιχειρήσεις από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας από πέρυσι. Από τις Βρυξέλλες, αυτά τα δαπανηρά μέτρα είναι ανεπαρκώς στοχευμένα και ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές πολιτικές που να συνάδουν με την τρέχουσα νομισματική πολιτική», επιμένει ο Πάολο Τζεντιλόνι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια φάση νομισματικής σύσφιξης που στοχεύει στη μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού. Τα κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να στηρίξουν την οικονομία της χώρας τους βελτιστοποιώντας τη μόχλευση των σχεδίων ανάκαμψης που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτό το μέτωπο, «βρισκόμαστε σήμερα σε μια κομβική στιγμή για την εφαρμογή τους, ενώ η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει 152 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments