Διεθνή

Ερντογάν: Αραβες και Ρώσοι στήριξαν την τουρκική κεντρική τράπεζα

Ερντογάν: Αραβες και Ρώσοι στήριξαν την τουρκική κεντρική τράπεζα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Χώρες του Περσικού Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά και η Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν, στήριξαν την τουρκική κεντρική τράπεζα στην τρικυμία που πέρασε

Χώρες του Περσικού Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά και η Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν, στήριξαν την τουρκική κεντρική τράπεζα στην τρικυμία που πέρασε, παραδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μιλώντας στα κανάλια Kanal D και CNN Turk τρία 24ωρα πριν τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ο επί δύο και πλέον δεκαετίες ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ανησυχούν για την εθνική οικονομία λέγοντας ότι τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και συνολικά η οικονομία της Τουρκίας έχουν υγεία.

Αφού κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ, ότι υπονομεύουν την τουρκική οικονομία και χειραγωγούν τις αγορές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των «καρχαριών-δανειστών του Λονδίνου», ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους για την οικονομική ασφάλεια της χώρας.

«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Η οικονομία, το τραπεζικό μας σύστημα, το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι πολύ υγιή. Στο μεταξύ, υπήρχαν χώρες που κατέθεσαν χρήματα στο σύστημά μας από τον Κόλπο. Αυτό είναι νέο. Και με την ευκαιρία, τι έκανε αυτό; Αναπόφευκτα, ανακούφισε την Κεντρική μας Τράπεζα και την αγορά μας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα», αποκάλυψε ο κ. Ερντογάν.

Τόνισε ακόμη ότι η επόμενη κυβέρνησή του δε θα παραλείψει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Τουρκίας στους ηγέτες των χωρών αυτών: «Τώρα, ελπίζω όταν κλείσουμε αυτές τις εκλογές την Κυριακή, θα δείτε πώς θα έρθουν οι ηγέτες εδώ ή πώς θα πάω γρήγορα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς τους ηγέτες», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι και της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, η αναφορά του κ. Ερντογάν έγινε για χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ (το οποίο επίσης επαίνεσε ο Τούρκος πρόεδρος για την κατασκευή καταυλισμών για πρόσφυγες εντός της Συρίας), αλλά και για συμμάχους όπως η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Δεν παρέλειψε δε να κινδυνολογήσει μια ακόμη φορά, λέγοντας ανοικτά πως «εάν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου, θα νικήσουν οι τοκογλύφοι του Λονδίνου, θα κερδίσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφερόμενος προφανώς στη στήριξη των Κούρδων στην υποψηφιότητα του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002, φθάνοντας στα -151,3 εκατ. δολάρια στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς η τράπεζα προσπάθησε να αντιμετωπίσει την τεράστια ζήτηση για συνάλλαγμα πριν τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Πηγή: CNN Turk, ΣΚΑΪ, Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments