Πολιτική

Deutsche Welle: Μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα οι δεύτερες εκλογές

Deutsche Welle: Μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα οι δεύτερες εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του»

Στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μουρμούρα και οι δεύτερες εκλογές 2023 μετατρέπονται σε μια μάχη για την πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα, γράφει ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND). Στο δημοσίευμα, ο Γκερντ Χέλερ σχολιάζει τη σημαντική πτώση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πάνω από από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του. Ακόμη και ο Όλαφ Σολτς δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση», γράφει, αναφερόμενος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο, λίγες εβδομάδες πριν από τις πρώτες εκλογές 2023.

«Είναι ασυνήθιστο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας της ΕΕ να προσκαλεί έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης από μια άλλη χώρα της Ένωσης τόσο κοντά στις εκλογές, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσίπρας, ο οποίος σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες υιοθετούσε συνθήματα επικριτικά για τη Γερμανία, όπως “Go home, Madame Merkel”, απόλαυσε τη συνάντηση με τον Σολτς και σε κάθε ευκαιρία καυχιόταν για την ψήφο εμπιστοσύνης του καγκελαρίου. Ούτε αυτό όμως τον βοήθησε», γράφει ο Γκερντ Χέλερ.

«Σύμφωνα με τους ερευνητές των εκλογών, οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του Σ.ΡΙΖΑ που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, μετακινήθηκαν προς τους συντηρητικούς. Και αυτό δείχνει πως ο Τσίπρας έχει χάσει το πολιτικό κέντρο. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση και επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι καιροί, γράφει ο δημοσιογράφος, έχουν αλλάξει, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πολιτεύεται όπως στην περίοδο της κρίσης. «Ο Τσίπρας είναι πλέον αιχμάλωτος της ριζοσπαστικής ρητορικής του και οι προεκλογικές του ομιλίες ακούγονται το ίδιο όπως και πριν από δέκα χρόνια», συμπληρώνει.

Ο Γκερντ Χέλερ σχολιάζει πως ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν από την αρχή ως ένας «απελπισμένος αγώνας κατά του υποβιβασμού». «Προσφάτως, ο Τσίπρας φλέρταρε ακόμη και τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει απαγορευτεί ως εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ επιλεκτικός στην επιλογή των πολιτικών του εταίρων», παρατηρεί, κάνοντας αναφορά στην κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

«Η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για τον Τσίπρα, όπως λέει ο ίδιος. Όμως, ήδη υπάρχει μουρμούρα στα κομματικά όργανα και οι διάδοχοι προετοιμάζονται. Οι επαναληπτικές εκλογές, σε τέσσερις εβδομάδες, μετατρέπονται έτσι σε μια μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να κάνει μια θεαματική επιστροφή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη, θα τεθεί αναπόφευκτα υπό αμφισβήτηση το πολιτικό του μέλλον. Και στο παρασκήνιο η μάχη για τον διάδοχό του έχει ήδη ξεκινήσει», καταλήγει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments