Policy Briefs

Ε.Ε.: Φέτος ψηφίζεται ο πρώτος νόμος για την ΑΙ

Ε.Ε.: Φέτος ψηφίζεται ο πρώτος νόμος για την ΑΙ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Φέτος αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία για τον πρώτο νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αλλά οι νέοι κανόνες δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από το 2025, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη προετοιμασμένη για την ψηφιακή εποχή, Μαγκρέτε Βεστάγκερ, σε συνέντευξή της

Μιλώντας με τον συνεργάτη μέσων ενημέρωσης της EURACTIV, Lusa και άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, σχετικά με την τέταρτη συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ, όπου θα συζητηθεί ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, η Μ. Βεστάγκερ είπε ότι, ακόμη και με μια συμφωνία φέτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι δύο, για να τεθεί σε ισχύ».

«Ελπίζουμε ότι ο πρώτος τριμερής διάλογος για τη νομοθεσία της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι αν δουλέψουμε σκληρά σε αυτό, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Βεστάγκερ.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάτι για να γεφυρωθεί αυτή η περίοδος, επειδή η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται επί του παρόντος εκθετική και […] η ταχύτητα της εργασίας δεν είναι τόσο εκθετική», εξήγησε η Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι για να κατακρίνουμε κανέναν [ … ] σημαίνει απλώς ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν όταν πρόκειται για την πλήρη αξιοποίηση» των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας.

Παρουσιάζοντας τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λουλέα υπό τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις 30-31 Μαΐου, η Βεστάγκερ σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη» των συζητήσεων μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως επειδή «υπάρχoυν τεράστιες δυνατότητες παραγωγικότητας και μία από τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν μάλλον αργή» .

Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με αυτόν τον νόμο που προτάθηκε πριν από δύο χρόνια επίσης δεν έχει διατηρηθεί. Σύμφωνα με την Μ. Βεστάγκερ, η έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από το καλοκαίρι θα καταστήσει δυνατή την «έναρξη των τεχνικών εργασιών» με σκοπό την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, «το Συμβούλιο είναι πολύ πιο κοντά στην πρόταση της Επιτροπής» από το Κοινοβούλιο.

Αυτός ο κανονισμός τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει στην προστασία των θεμελιωδών αξιών και δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και της ασφάλειας των χρηστών, απαιτώντας από συστήματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου να πληρούν δεσμευτικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την αξιοπιστία τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να εισαχθούν πρόσθετες απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν αυτές οι τεχνολογίες, όπως η ανθρώπινη εποπτεία ή οι σαφείς υποχρεώσεις πληροφόρησης σχετικά με τις δυνατότητες και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε τομείς όπως η ψυχαγωγία (εξατομίκευση περιεχομένου), το ηλεκτρονικό εμπόριο (πρόβλεψη των προτιμήσεων των καταναλωτών), οι οικιακές συσκευές (έξυπνος προγραμματισμός) και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (χρήση βοηθητικών εικονικών συσκευών όπως Siri ή η Alexa).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κοινό νομικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία επιδιώκει να περάσει από μια εθελοντική προσέγγιση στη ρυθμιστική σφαίρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments