People

Ο πληθωρικός Θόδωρος Πάγκαλος

Ο πληθωρικός Θόδωρος Πάγκαλος
Ο Πάγκαλος εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1981, ιδιότητα που κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012. Ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1982, συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων.

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ένα από τα πλέον διακεκριμένα και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Άνθρωπος πληθωρικός, με βαριά σκιά, βαθιά καλλιέργεια και πλατιά μόρφωση, άφησε πίσω του το δικό του στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή με ανάρτηση από την οικογένειά του στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Πάγκαλος εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1981, ιδιότητα που κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012. Ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1982, συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων.

View this post on Instagram

A post shared by neo-dimokratikos 🇬🇷🇪🇺 (@neo_dimokratikos)

Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών και συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην υπόθεση Οτσαλάν και στην κρίση των Ιμίων ο Θεόδωρος Πάγκαλος βρέθηκε στο επίκεντρο της Ιστορίας, που την έχει καταγράψει ο ίδιος στα βιβλία του. Το 2009, ορκίστηκε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η περίφημη φράση του «μαζί τα φάγαμε» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. «Τα φάγαμε όλοι μαζί», είχε πει, προσθέτοντας «στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της ίδιας της έννοιας της πολιτικής».

Πατέρας πέντε παιδιών, ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1938. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και είχε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές επιστήμες. Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από το καθεστώς της εποχής το 1968. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα μέλη της οικογενείας του Θεόδωρου Πάγκαλου. Χαρακτηριστική έχει μείνει επίσης η σκληρή αντιπαράθεση που είχε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ σε σύνοδο κορυφής. Τον είχε αφήσει «στο πόδι» του ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Εκεί κατάφερε να προκαλέσει τεράστια σύγχυση και εκνευρισμό στην Μ. Θάτσερ με τον ίδιο να αποχωρεί με τα μεσογειακά προγράμματα ως κέρδος της κρίσιμης συνόδου στην τσέπη.

Συχνά, προκαλούσε ο ίδιος κρίσεις και επεισόδια. Αυτό συνέβη και όταν πιέστηκε για την Κύπρο και την ένταξή της στην Ε. Ε. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τη Γερμανία ως «γίγαντα με μυαλό νάνου», προκαλώντας σοβαρή διπλωματική κρίση. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε τεράστια παιδεία. Διέθετε αστείρευτες γνώσεις για τη ζωγραφική και την κλασική μουσική, την οποία λάτρευε. Στον ελεύθερο χρόνο του, του άρεσε να δίνεται στη γραφή και την ανάγνωση πολιτικών και επιστημονικών συγγραμμάτων, αφού είναι αλήθεια ότι, αρχικά, στόχευσε σε μια ερευνητική και πανεπιστημιακή σταδιοδρομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments