Global News

Les Echos: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για να μην αναλάβει η Ουγγαρία την προεδρία της ΕΕ

Les Echos: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για να μην αναλάβει η Ουγγαρία την προεδρία της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Study in Hungary

Ψήφισμα που αμφισβητεί την ικανότητα της Βουδαπέστης να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «δεδομένης της μη τήρησης του δικαίου της ΕΕ», ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Ευρωβουλή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ένα ψήφισμα με στόχο να αποτρέψει την Ουγγαρία από το να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, μια πρωτοβουλία άνευ προηγουμένου, η οποία στέλνει ηχηρό μήνυμα στη Βουδαπέστη. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με 442 υπέρ, 144 κατά και 33 αποχές. Το κείμενο του ψηφίσματος θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ουγγαρίας να εκτελέσει αυτό το καθήκον «με αξιόπιστο τρόπο, δεδομένης της αδυναμίας της Ουγγαρίας να σεβαστεί το δίκαιο της Ένωσης […] καθώς και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας». Και προτρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να βρει μια λύση το συντομότερο δυνατό».

Η άσκηση της προεδρίας της ΕΕ αναθέτει στρατηγικό ρόλο που συνίσταται, για έξι μήνες, στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας επιλέγοντας τις προτεραιότητές της, στην προεδρία όλων των συνεδριάσεων και στο συντονισμό του νομοθετικού έργου, ιδίως διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην επίτευξη συμβιβασμού. Μέχρι στιγμής, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εγκαταλείψει την προεδρία του το 2017, αλλά αυτή ήταν η απόφασή του, επειδή οι Βρετανοί είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments