Διεθνή

Η Γερμανία «στρίβει» δεξιά

Η Γερμανία «στρίβει» δεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αν γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το δεξιό AfD θα έπαιρνε το 18%

Αν γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το δεξιό AfD θα έπαιρνε το 18%. Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες βγαίνουν επίσης κερδισμένοι από την κρίση νομιμοποίησης, την οποία διέρχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός των τριών κομμάτων.

Οι πολίτες δεν ήταν ποτέ τόσο δυσαρεστημένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα τρία κόμματα (σοσιαλδημοκράτες του SPD, Πράσινοι και κεντρώοι Φιλελεύθεροι) που την συναποτελούν.

Τα 2/3 των ψηφοφόρων αμφιβάλλουν ότι η Γερμανία είναι σε καλά χέρια με την τρέχουσα κυβέρνηση. Μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς δίνει αυτή τη στιγμή στον συνασπισμό μια καλή αναφορά και μια θετική ψήφο.

Αυτό προκύπτει από την τρέχουσα τάση της Γερμανίας, την οποία το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Ιnfratest-Dimap εξέτασε αντιπροσωπευτικά για λογαριασμό των καθημερινών θεμάτων του ARD. Περίπου 1.300 Γερμανοί με δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στις 30 και 31 Μαΐου 2023.

Το CDU/CSU, Χριστιανοδημοκράτες, είναι μπροστά, αλλά δεν έχει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία.

Η λαικιστική δεξιά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AFD) είναι ο κύριος ωφελούμενος της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση . Έχει αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής της  κατά άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο και, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, θα έφτανε το 18%. Έτσι ισοβαθμεί με το SPD  στη δεύτερη θέση πίσω από το CDU/CSU, το οποίο θα είχε 29%.

Οι Πράσινοι συνεχίζουν να χάνουν έδαφος και να πέφτουν στο 15% – το χειρότερο αποτέλεσμα από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021. Το FDP (=Φιλελεύθεροι) παραμένει αμετάβλητο στο 7%.

Τέλος, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το Κόμμα της Αριστεράς δεν θα εκπροσωπείτο πλέον στην Bundestag.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments