Ελλάδα

Πυρκαγιές: Τα μέσα που διαθέτει η Ελλάδα και οι αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά

Πυρκαγιές: Τα μέσα που διαθέτει η Ελλάδα και οι αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά
Πυροσβεστική, εθελοντές, ένοπλες Δυνάμεις, εθνικός και μισθωμένος εναέριο στόλος και τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο συνεργατικό σχήμα ετοιμότητας κατά της πιθανότητας πυρκαγιάς.

Με ενισχυμένες δυνάμεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών οδεύει η χώρα προς την καρδιά του καλοκαιριού, ενώ οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς φέτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών (EFFIS), αναμένεται ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα υπάρχει μέτρια έως υψηλή πιθανότητα για ξηρασία και επομένως αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιών.

Πυροσβεστική, εθελοντές, ένοπλες Δυνάμεις, εθνικός και μισθωμένος εναέριο στόλος και τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο συνεργατικό σχήμα ετοιμότητας κατά της πιθανότητας πυρκαγιάς. Φέτος η χώρα έχει στη διάθεσή της 1.961 υδροφόρα οχήματα, 228 ειδικά οχήματα και 1.262 βοηθητικά και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις είναι ακόμη πιο ενισχυμένες φέτος , με περισσότερα οχήματα, καθώς έχουν ενταχθεί περίπου 130 νέα και με περισσότερα αεροσκάφη, καθώς μετράμε 52 μισθωμένα επιπλέον του εθνικού εναέριου στόλου μας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς στο πλαίσιο της άσκησης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023».

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η Ελλάδα λαμβάνει μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με πέρυσι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς διπλασιάζεται η συνδρομή της ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμει μέσω του μεταβατικού στόλου του rescEU με τη χρηματοδότηση 28 πτητικών μέσων τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία. Πρόκειται για 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα (πέρυσι τα πτητικά μέσα ήταν 13).

Όπως είναι γνωστό, η ενοικίαση εναέριων μέσων κρίνεται απαραίτητη καθώς όπως είναι γνωστό, ο εθνικός στόλος είναι παλιός και τα αεροσκάφη δεν επαρκούν σε περίπτωση αυξημένων αναγκών ενώ δεδομένου ότι από πέρυσι, η στρατηγική του αρμόδιου υπουργείου εστιάζει πρωτίστως στην πρόληψη, τα εναέρια μέσα χρησιμοποιούνται και για επιτήρηση από αέρος και εναέριες περιοδείες. Ως προς την από εδάφους επιτήρηση, εδραιώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι περίπου 450 πυροσβέστες θα προεγκατασταθούν σε Ελλάδα, Γαλλία και Πορτογαλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να συνδράμουν τις εγχώριες δυνάμεις με τους 205 να προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Οι πυροσβέστες θα σταλούν από Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Μάλτα και Σλοβακία με την ΕΕ να καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής τους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί που πραγματοποιούνται και φέτος σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα -σε συνδυασμό με έργα συντήρησης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών- αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Τα νέα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και η υποχρέωση για τον καθαρισμό οικοπέδων Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων με σαφή καθορισμό των υποχρεώσεων των ιδιωτών/ιδιοκτητών εκτάσεων γης και των δήμων. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά, την αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Οι κατηγορίες κινδύνου που θα αποτυπώνονται στον Χάρτη είναι οι εξής:

Πράσινο – Χαμηλή Μπλε – Μέση Κίτρινο – Υψηλή Πορτοκαλί – Πολύ υψηλή Κόκκινο – Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments