Διεθνή

Κουλέμπα: Η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για να ξεκινήσει αντεπίθεση

Κουλέμπα: Η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για να ξεκινήσει αντεπίθεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Το Κίεβο δεν θα προειδοποιήσει για την έναρξη της αντεπίθεσης»

«Η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, η οποία θα φέρει στη χώρα τη νίκη που χρειάζεται για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Εκτίμησε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν πιθανώς δυνατή για την Ουκρανία μόνο μετά το τέλος των ενεργών εχθροπραξιών». Το Reuters αναφέρει ότι ο Κουλέμπα δεν απάντησε στο ερώτημα εάν είχε ξεκινήσει η ανοιξιάτικη αντεπίθεση της Ουκρανίας που είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό.

Χωρίς προειδοποίηση η έναρξη της αντεπίθεσης

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hana Malyar δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν «επιθετικές ενέργειες» σε ορισμένες περιοχές αυτής της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια μεγάλη ουκρανική επίθεση στο Ντόνετσκ, ενώ ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, Oleksandr Sirsky, είπε ότι τα στρατεύματα «προχωρούσαν» προς το Μπαχμούτ και κατέστρεψαν μια ρωσική θέση κοντά στην πόλη, μεταδίδει το Tanjug.

Σύμφωνα με το BBC, από το Κίεβο ανακοινώθηκε ότι δεν θα προειδοποιήσει για την έναρξη αντεπίθεσης, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τελευταίες αναφορές για τις εξελίξεις στο μέτωπο συνιστούν ενδείξεις ότι η αντεπίθεση μπορεί να έχει ξεκινήσει.

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Είναι έγκλημα πολέμου;

Ακόμα δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από την ανατίναξη του φράγματος στη  Νόβα Καχόβκα που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αν και έχει γίνει σαφές ότι πρόκειται για σημαντικό πλήγμα που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους και απειλεί και τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια και υδροηλεκτρικών σταθμών της περιοχής.

Το φράγμα συγκρατεί νερό ίσο με αυτό της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης στην αμερικανική πολιτεία Γιούτα. Το ίδιο το φράγμα έχει ύψος 30 μέτρα και πλάτος εκατοντάδων μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1956 ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka και τροφοδοτεί με νερό την Κριμαία και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο σύμφωνα με τους ρώσους αξιωματούχους δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να πλημμυρίσει τους οικισμούς που βρίσκονται κάτω από το ύψος του, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022.

Τι αναφέρουν οι ρωσικές αρχές

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει (…) σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, ο διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, περιφέρειας η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στην νότια Ουκρανία.

Συνολικά τα «παρόχθια χωριά» 14 οικισμών, όπου κατοικούν «πάνω από 22.000 άνθρωποι», απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.

«Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους», διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι «η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων «περίπου 300 σπιτιών» που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου.

«Προχωράμε στην απομάκρυνση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το φράγμα βοηθά επίσης στην τροφοδοσία του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka. Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ωστόσο ότι η καταστροφή του φράγματος δεν αποτελεί άμεση απειλή για την τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση στο φράγμα ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για έγκλημα πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments