Πολιτική

Εκλογές 2023: Τι αλλάζει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Εκλογές 2023: Τι αλλάζει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi (Αρχείου)

Οι πολίτες ψηφίζουν την 25η Ιουνίου στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την 21η Μαΐου.

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά των δυο εκλογικών συστημάτων, η Ν.Δ θα αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία την 25η Ιουνίου με ποσοστό 37,5%, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 10%. Για κάθε μονάδα που θα αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το κατώφλι του 3% για να μπουν στην Βουλή, θα μειώνεται κατά 0,4%, ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται η Ν.Δ για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που είναι στο όριο (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη), ξεπεράσει το όριο του 3% και άρα θα μειώνεται το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τότε αυξάνεται αναλογικά το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Που ψηφίζουμε

Οι πολίτες ψηφίζουν την 25η Ιουνίου στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την 21η Μαΐου. Αν κάποιος θέλει να μάθει το εκλογικό του τμήμα που ψηφίζει, μπορεί να το πληροφορηθεί από το gov.gr, καθώς και την ιστοσελίδα Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» σύμφωνα με τα parapolitika.gr και τον Περικλή Καπετανόπουλο.

Οι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση την σειρά κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, δηλαδή δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν βάλουμε σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, υπολογίζεται υπέρ του κόμματος, αλλά όχι υπέρ του υποψηφίου βουλευτή. Οι βουλευτικές έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους βουλευτές, με τη σειρά που έχουν στη λίστα.

Ψηφοδέλτια

Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε για να ψηφίσουμε ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου γιατί είναι άκυρα. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια.

Ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023.

Οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https:/apodimoi.gov.gr) έως στις 17 Μαΐου 2023.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσουν 25.610 Έλληνες του εξωτερικού. Ο αρχικός αριθμός των αποδήμων που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές ήταν 28.100, αλλά 2.500 ψηφοφόροι ανέστειλαν την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού με αίτηση που κατέθεσαν μέχρι τις 26 Μαΐου. Εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε πόλεις χωρών του εξωτερικού όπου κατοικούν Έλληνες, εφόσον οι εκλογείς στην συγκεκριμένη πόλη είναι τουλάχιστον 40.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments