Global News

DW: Το βρώμικο διαζύγιο Ουγγαρίας και Πολωνίας

DW: Το βρώμικο διαζύγιο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Πηγή Φωτογραφίας: The American Conservative

Οι συντηρητικές δεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατάφεραν να υπαγορεύσουν τη βούλησή τους σε ολόκληρη την ΕΕ για λίγο, αλλά αυτή η στενή συνεργασία φαίνεται να έχει λήξει. Η Πολωνία δεν μπορεί να συγχωρήσει την προτίμηση του Όρμπαν για τον Πούτιν.

Την άνοιξη του 2022, ένα δέμα με δυσάρεστη οσμή έφτασε στην ουγγρική πρεσβεία στη Βαρσοβία: περιείχε περιττώματα – δεν είναι γνωστό αν ήταν άνθρωπος ή ζώο. Μόλις πρόσφατα, η ουγγρική πύλη «Direkt36» αποκάλυψε αυτό το περιστατικό στο εγχώριο κοινό. Αυτό το γεγονός αντανακλά καλά το επίπεδο των σημερινών σχέσεων μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας. Ταυτόχρονα, το δύσοσμο πακέτο δεν ήταν η μόνη ενόχληση για την ουγγρική πρεσβεία στη Βαρσοβία την εποχή εκείνη αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Λόγω της επίμονης καλλιέργειας καλών σχέσεων από την Ουγγαρία με το Κρεμλίνο, τον Μάρτιο, το κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας βάφτηκε κόκκινο. Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές κρέμασαν μια φωτογραφία του Βίκτορ Όρμπαν και του Βλαντιμίρ Πούτιν να φρυγανίζουν με ποτήρια γεμάτα λάδι στον φράχτη γύρω από το κτίριο. Θυμωμένα σχόλια Πολωνών για τη φιλία του Όρμπαν με τον Πούτιν εξακολουθούν να υπάρχουν στις σελίδες της ουγγρικής πρεσβείας στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακόμη και από τους κύκλους της πολωνικής κυβέρνησης, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ακούστηκαν μηνύματα προς την Ουγγαρία που έμοιαζαν αδιανόητα μέχρι τότε. Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), είπε την περασμένη άνοιξη ότι εάν ο Όρμπαν «δεν μπορεί να δει τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τότε θα πρέπει να αρχίσει να φοράει γυαλιά». Οι δεσμοί μεταξύ της Πολωνίας και της Ουγγαρίας πάνε πολύ πίσω και έμοιαζαν να είναι άρρηκτοι. Χρονολογούνται από τις συνδέσεις των βασιλικών οίκων στο Μεσαίωνα, μέχρι την εθνική αφύπνιση τον 19ο αιώνα. Και τους συνδέει μια κοινή μοίρα στο Ανατολικό Μπλοκ, όπως ακριβώς η εποχή των σχεδόν ταυτόχρονων αντικομμουνιστικών εξεγέρσεων το 1956 στη Βουδαπέστη και στο Πόζναν. Ωστόσο, φαίνεται ότι μια εποχή παγετώνων έχει μπει πλέον στις σχέσεις των δύο χωρών. Και όχι μόνο αυτό: δεν υπάρχει πια φιλία και στοργή, και όλα αυτά δεν θυμίζουν διαζύγιο στο οποίο οι σύντροφοι χωρίζουν ως φίλοι. Γιατί το φλερτ της Ουγγαρίας με τον Πούτιν θα παραμείνει αγκάθι στα μάτια της Πολωνίας για πολύ ακόμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments