Διεθνή

Politico: 11 παίκτες «κλειδιά» στην υπόθεση Qatargate

Politico: 11 παίκτες «κλειδιά» στην υπόθεση Qatargate

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η θεαματική πτώση των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Qatargate, 6 μήνες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, και πού βρίσκεται ο καθένας αποκαλύπτει τελευταίο δημοσίευμα του Politico.

Από εκείνο το πρωινό Παρασκευής του περασμένου Δεκεμβρίου όπου η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε μια επιχείρηση με στόχο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα στο πλαίσιο ενός σκανδάλου χρηματισμού και ξένης παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η υπόθεση Qatargate έχει προκαλέσει ηχηρό πλήγμα στην ΕΕ.

Όπως σημείωνει το εκτενές δημοσίευμα του Politico, αρκετοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές και ένας βοηθός τους πέρασαν χρόνο πίσω από τα κάγκελα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο. Υπάρχουν ενδείξεις από τους επικεφαλής των ανακριτών ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.

Με τους περισσότερους βασικούς παράγοντες να είναι πλέον ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης, το Ευρωκοινοβούλιο φιλοξενεί έναν από τους κατηγορούμενους ευρωβουλευτές που επιστρέφει στην εργασία του – και έναν άλλο που απειλεί να το κάνει.

Όπως επιμένουν οι Βέλγοι εισαγγελείς, τουλάχιστον στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά κάθε μήνας που περνάει, τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσει.

Το Politico ρίχνει την ματιά του μας στους βασικούς «παίκτες» που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

1. Αντόνιο Παντσέρι-Ο αρχηγός

Η καριέρα του Παντσέρι έχει πάρει την κάτω βόλτα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate.

Φυλακισμένος στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, ο Παντσέρι παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να δώσει ονόματα σε μια συμφωνία ομολογίας που συνήψε με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή. Η σύζυγος και η κόρη του, που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία, αφέθηκαν επίσης ελεύθερες.

Στις καταθέσεις του -μερικές από τις οποίες έχει δει το Politico- καρφώνει άλλους ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων και χρηματικών δωροδοκιών. Η αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Συνδικαλιστής με ενδιαφέρον για τον Κόλπο, κατείχε κάποιες θέσεις υψηλού προφίλ στα 15 χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας, ωστόσο παρέμεινε διακριτικός και χαμηλών τόνων. Το 2018, υπέγραψε μια μυστική συμφωνία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κατάρ.

Μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο το 2019, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πείθοντας με επιτυχία αξιοσέβαστα ονόματα να ενταχθούν στο επίτιμο διοικητικό της συμβούλιο.

2. Eύα Καϊλή – Το αστέρι που έπεσε

Η «γοητευτική Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια» που έγινε πολιτικός ήταν σε ανοδική πορεία, έχοντας περάσει ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος της Βουλής πριν η καριέρα της «εκραγεί» τον περασμένο Δεκέμβριο, γράφει το Politico.

Εκείνη τη μοιραία ημέρα, παρέδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έβγαλε από το διαμέρισμά της, πριν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω με τα προφανώς παράνομα έσοδα. Κατευθύνθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες ημέρες έχασε όλες τις κοινοβουλευτικές της θέσεις.

Η Καϊλή είχε εκφωνήσει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Κοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, είχε πιέσει άλλους ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου και είχε εμφανιστεί σε μια ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κατάρ, στην οποία δεν είχε λόγο να παρευρεθεί, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Υποστήριξε εξ αρχής την αθωότητά της, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο χρόνο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην φυλακή ισχυρίστηκε κακή μεταχείριση και υποστήριξε ότι οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρα μιας μικρής κόρης.

Πρόσφατα απελευθερώθηκε από συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού και σχεδιάζει μια «απίθανη πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο» με την ομάδα των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων της.

3. Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

Ο κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Καϊλή είναι επίσης ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Καϊλή και του Παντσέρι, σύμφωνα με το Politico.

Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από τον Kαϊλή τον Δεκέμβριο και παραδέχτηκε γρήγορα την εμπλοκή του στο κύκλωμα διαφθοράς. Μετά από χρόνια ως βοηθός του Παντσέρι, το 2019 μεταπήδησε στη δουλειά για τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, έναν άλλο βασικό ύποπτο.

Αποφυλακίστηκε. Έχει ήδη εντοπιστεί έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και τώρα βρίσκεται ξανά κάτω από την ίδια στέγη με την Καϊλή, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo.

4. Μαρκ Ταραμπελά – Ο αντιήρωας

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπελά είχε τη φήμη, πριν από το Qatargate, ως μια ζωηρή, προσιτή φιγούρα. Τώρα κατηγορείται ότι έλαβε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε από αυτόν έως και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις εργασίες για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα αυτά και έχει υποστηρίξει την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια- με άφθονο δράμα- από την έφοδο στο σπίτι του παρουσία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα μέχρι μια δακρύβρεχτη συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, σχολιάζει το Politico.

Ο Tαραμπέλα συνελήφθη τον Φεβρουάριο καιτον έδιωξαν από την πολιτική του ομάδα. Αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο, στη συνέχεια και από τον κατ’ οίκον περιορισμόκαι έχει επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο.

5. Αντρέα Κοζολίνο – Ο βουλευτής σε αναμονή

Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, ο Ιταλός δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο, ενώ παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για τους ισχυρισμούς ότι μπλόκαρε ψηφίσματα σε χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά.

Ο Κοζολίνο, που επίσης εκδιώχθηκε από τη σοσιαλιστική ομάδα, αρνείται κάθε αδίκημα. Μετά από μια παρατεταμένη γραφειοκρατική αντιπαράθεση μεταξύ του βελγικού και του ιταλικού νομικού συστήματος, η έκδοσή του εγκρίθηκε αν και ο Κοτσολίνο ασκεί τώρα έφεση στην υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Εάν χάσει, θα μπορούσε να μεταφερθεί πίσω στο Βέλγιο.

7. Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη τη Δευτέρα ως πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά τον φερόμενο ρόλο του στο Qatargate και την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου FIFA πέρυσι. Ο Αλ Μάρι δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα. Αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Πανσέρι

Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας διεθνούς διπλωματίας του Κατάρ για να κερδίσει φίλους, αφού οι δεσμοί με τους γείτονές του στον Κόλπο ξίνισαν. Ήταν επίσης συχνός προσκεκλημένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους.

8. Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα-Ο επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο επικεφαλής μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται στο Κοινοβούλιο της ΕΕ και ονομάζεται No Peace Without Justice (Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη), ο Ταλαμάνκα συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε νωρίς.

9. Μόνικα Μπελίνι -Η λογίστρια

Η βελγική εισαγγελία υποπτεύεται ότι η λογίστρια του Παντσέρι τον βοήθησε να διακινήσει παράνομα έσοδα, βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνα με την ονομασία Equality Consultancy. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

10. Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής

Ο συνδικαλιστής ηγέτης ήταν ένας από τους πρώτους που συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), παραδέχθηκε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά για την εκστρατεία του από τη ΜΚΟ του Panzeri Fight Impunity – που παραδόθηκε ως μετρητά μέσα σε χριστουγεννιάτικους φακέλους, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

11. Μαρία Αρενά- «Επαγγελματική φίλη» του Παντσέρι

Η ιταλόφωνη βελγίδα ευρωβουλευτής Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτιδα του κύριου υπόπτου Παντσέρι. Η ίδια περιέγραψε τους δεσμούς τους ως «επαγγελματική φιλία» και ο Παντσέρι επέμενε στην αθωότητά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments