Οικονομία

Τι φέρνει η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας στην εστίαση

Τι φέρνει η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας στην εστίαση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού αναμένεται να συμβάλλει η υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση.

Στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού αναμένεται να συμβάλλει η υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση.

Και αυτό γιατί προβλέπει νέους, αυξημένους βασικούς μισθούς για τους όλους τους εργαζόμενους σε καφέ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει στην προσέλκυση νέου εργατικού δυναμικού στους προαναφερθέντες τομείς της οικονομίας,οι επιχειρηματίες των οποίων, στο προηγούμενο διάστημα, είχαν κάνει λόγο για ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), η νέα κλαδική σύμβαση (η οποία υπογράφηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και τη ΓΣΕΒΕΕ) αφορά  περίπου 400.000 εργαζόμενους και προβλέπει:

– Αύξηση 10,5% για 2 έτη και συγκεκριμένα αύξηση 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.

– Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία. Συνδικαλιστικά στελέχη ανέφεραν στο Capita.gr ενδεικτικά πως ο βασικός μισθός κυμαίνεται, ανάλογα με την ειδικότητα, από τα 815 ευρώ (μικτά) μέχρι τα 1.070 ευρώ (μικτά) έναντι των 750 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός (μικτά) χωρίς προϋπηρεσία. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός του λατζέρη θα ανέλθει στα 815 ευρώ και μάγειρα α’ στα 822 ευρώ.

– Διατήρηση όλων των επιδομάτων. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr πως διατηρούνται τα επιδόματα γάμου, σχολής, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικότητρας, ανθυγιεινής εργασίας, νυχτερινής εργασίας.

– Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η κλαδική σύμβαση στην εστίαση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, μαζί με το μητρώο μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την έκθεση ανταγωνιστικότητας.

Η απόφαση για την κήρυξη της υποχρεωτικότητας της εν λόγω σύμβασης αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Πηγή: capital.gr//Δημήτρης Κατσαγάνης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments