Διεθνή

Ο πόλεμος δοκιμάζει την ελβετική ουδετερότητα

Ο πόλεμος δοκιμάζει την ελβετική ουδετερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki.gr

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία πυροδοτεί τη συζήτηση στην Ελβετία, ένα από τα τελευταία ουδέτερα κράτη στην Ευρώπη. 

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία πυροδοτεί τη συζήτηση στην Ελβετία, ένα από τα τελευταία ουδέτερα κράτη στην Ευρώπη. Η Ελβετία δεν θέλει να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της, αλλά δεν είναι σίγουρη τι σημαίνει αυτό.

Το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι να μιλήσει στην Κάτω Βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου μέσω βίντεο. «Η Ουκρανία προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα τη λήψη κοινοβουλευτικών αποφάσεων σχετικά με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών», ανέφερε στο Twitter ο Ελβετός βουλευτής Τόμας Αέσκι. «Η ουδετερότητά μας παραβιάζεται!»

Η πρόταση αποφυγής της ομιλίας του Ζελένσκι απορρίφθηκε. Η Ελβετία προσκολλάται σε ένα δόγμα αιώνων περί στρατιωτικής ουδετερότητας, αλλά έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένοι φιλελεύθεροι πολιτικοί έχουν ζητήσει τη χαλάρωση της ουδετερότητας ή τουλάχιστον τους αυστηρούς ελβετικούς κανόνες για την επανεξαγωγή όπλων ελβετικής κατασκευής από τρίτες χώρες σε αντιμαχόμενα μέρη. Μέχρι στιγμής ανεπιτυχής: Μια κοινοβουλευτική πρόταση για να επιτραπεί στους Ελβετούς συμμάχους να στείλουν όπλα ελβετικής κατασκευής στο Κίεβο ηττήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με βάση τόσο το εθνικό όσο και το διεθνές δίκαιο.

Η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία και η Ολλανδία υπέβαλαν αίτηση για να μπορέσουν να στείλουν όπλα ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Ενώ η επανεξαγωγή όπλων παραμένει ταμπού, οι κυρώσεις δεν είναι. Λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Βέρνη ενώθηκε με τις δυτικές χώρες επιβάλλοντας άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, βλάπτοντας τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοοικονομικού κόμβου για τους πλούσιους Ρώσους. Η υπογραφή των σωφρονιστικών μέτρων θεωρήθηκε σύμφωνη με τους διεθνείς και ελβετικούς νόμους περί ουδετερότητας, αλλά δεν εγκρίθηκαν πλήρως χωρίς διαμάχες στην ελβετική πολιτική σφαίρα.

Ο Κρίστοφ Μπλόχερ, ηγέτης του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (PPS) και πρώην μέλος της εκτελεστικής εξουσίας, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ενσωματωθεί βαθύτερα η ουδετερότητα στο σύνταγμα. Τον περασμένο Μάρτιο είπε στην εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung ότι η συνέχιση των κυρώσεων της ΕΕ ισοδυναμούσε με συμμετοχή σε πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments