Policy Briefs

H Βουλγαρία ολοκληρώνει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα μαζί με τις ΗΠΑ

H Βουλγαρία ολοκληρώνει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα μαζί με τις ΗΠΑ
Η Βουλγαρία ολοκληρώνει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι υπέγραψε επίσημη σύμβαση με τη Westinghouse για τη βασική μηχανική και το σχεδιασμό πυρηνικού αντιδραστήρα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία AP-1000.

Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για το πρώην κομμουνιστικό κράτος το οποίο, μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική πυρηνική τεχνολογία και καύσιμα. Αυτή η εξάρτηση είχε δικαιολογήσει τη θέση της Βουλγαρίας, η οποία είχε αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών πυρηνικών εξαγωγών το 2022.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η σύμβαση υπεγράφη στην Πενσυλβάνια μεταξύ του Elias Gideon, ανώτερου αντιπροέδρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Westinghouse Electric, και του Valentin Iliev, διευθυντή του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την παροχή της πιο προηγμένης τεχνολογίας αντιδραστήρων Generation III+ στον κόσμο για να παρέχουμε καθαρή και αξιόπιστη ισχύ βασικού φορτίου στον πελάτη μας και στον λαό της Βουλγαρίας», δήλωσε ο David Durham, Πρόεδρος των ενεργειακών συστημάτων Westinghouse .

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι συνήψε σύμβαση με τη Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου για τον αντιδραστήρα V του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος κατασκευάστηκε με χρήση ρωσικής τεχνολογίας.

Η Βουλγαρία έπρεπε να διαφοροποιήσει επειγόντως τον εφοδιασμό της σε πυρηνικά καύσιμα, για τα οποία εξαρτιόταν πλήρως από τη Ρωσία. Οι δύο βουλγαρικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία κατασκευάστηκαν με χρήση ρωσικής τεχνολογίας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, όταν η χώρα ήταν μέρος του σοβιετικού μπλοκ.

Το 2013, η βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Westinghouse για την κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Κοζλοντούι. Ένα χρόνο αργότερα, οι διαπραγματεύσεις είχαν τελειώσει και το έργο κατασκευής της νέας δυναμικότητας είχε υπολογιστεί στα 7,7 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάλυση κόστους για ένα νέο έργο.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες AP-1000 λειτουργούν επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η Πολωνία επέλεξε την ίδια τεχνολογία για να αναπτύξει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της και η κατασκευή εννέα αντιδραστήρων σχεδιάζεται επίσης στην Ουκρανία.

«Η τεχνολογία εξετάζεται για πολλές περισσότερες τοποθεσίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή της η Westinghouse.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments