Οικονομία

Το ΔΝΤ υπέρ ενός ψηφιακού έργου

Το ΔΝΤ υπέρ ενός ψηφιακού έργου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της διερεύνησης της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ που «δεν θα μείνει πίσω» σε σχέση με άλλες δυνάμεις και ζήτησε από την Ένωση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη δρομολόγηση του ψηφιακού ευρώ. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της διερεύνησης της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ που «δεν θα μείνει πίσω» σε σχέση με άλλες δυνάμεις και ζήτησε από την Ένωση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη δρομολόγηση του ψηφιακού ευρώ.

“Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι καλό που ξεκινά αυτό το ταξίδι” , δήλωσε η γενική διευθύντρια του ταμείου του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Τύπου στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανή δημιουργία ψηφιακού ευρώ ως μέσου πληρωμής συμπληρωματικού προς τα μετρητά, μια επιλογή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά από το 2021.

Το ΔΝΤ ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς τους κανόνες για τη δημιουργία ενός πλαισίου βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα και ενθάρρυνε όλους, ιδιαίτερα τους πιο χρεωμένους, να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματός τους.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρουσίασε στο Λουξεμβούργο την έκθεση συμπερασμάτων του Ταμείου για την αποστολή του στην ευρωζώνη, η οποία προβλέπει μια «μέτρια» ανάκαμψη της οικονομίας του τόσο φέτος όσο και το 2024.

Το κείμενο προειδοποιεί, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του, γι’ αυτό θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ένα από τα πρώτα αιτήματα που διατυπώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του είναι η έκκληση για δημοσιονομική εξυγίανση για «εκτόνωση» των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και για «ανασυγκρότηση» του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χώρου.

«Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης θα βοηθούσε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», αναφέρει το κείμενο.

Σε συνέντευξη Τύπου, η διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ επηρέασε αυτήν την ιδέα και πανηγύρισε που «οι συζητήσεις προχωρούν τώρα στο έδαφος της διαπραγμάτευσης», ενώ ζήτησε μια «γρήγορη» συμφωνία ώστε η ΕΕ να έχει ένα «στερεό πλαίσιο» που να επιτρέπει « μείωση του χρέους με αντικυκλικό και όχι προκυκλικό τρόπο».

“Υποστηρίζουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (…) Θα βοηθήσει να έχουμε μια πιο αντικυκλική (δημοσιονομική) θέση, επομένως υποστηρίζουμε την κατεύθυνση της πρότασης”, συνόψισε η Γκεοργκίεβα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments