Διεθνή

ΝΑΤΟ: Προς παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ

ΝΑΤΟ: Προς παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεν ήθελε να επιστρέψει, αλλά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο.

Δεν ήθελε να επιστρέψει, αλλά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο.

Η διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον σχετική. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο Νορβηγός θα πρέπει να δει την θητεία του να παρατείνεται για ένα χρόνο λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των 31 μελών της Συμμαχίας για να βρεθεί διάδοχός του, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

«Προχωράμε προς μια ανανέωση», διαβεβαίωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θα είναι για ένα χρόνο, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον» που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου 2024, είπε.

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά είναι πολύ πιθανή η ανανέωση », επιβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης.

Ο νορβηγικός Τύπος συμφωνεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να ζήτησε ρητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να παραμείνει στη θέση του για έναν επιπλέον χρόνο.

Σύμφωνα με δύο νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK και την εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN), που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, αυτό ζητά μια νέα ανανέωση του Στόλτενμπεργκ μέχρι τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται στην Ουάσιγκτον το επόμενο έτος, η οποία θα σηματοδοτήσει τα 75 χρόνια της Βορειοατλαντικής Συμμαχία.

Ο ενδιαφερόμενος, αν και πρόθυμος να θέσει τέλος στην θητεία του, επέλεγε πάντα μια αρκετά ασαφή διατύπωση ώστε να μην κλείσει τελείως η πόρτα σε μια δεύτερη παράταση.

« Δεν έχω πρόθεση να ζητήσω παράταση» της εντολής, επανέλαβε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στην ηγεσία του ΝΑΤΟ από την 1η Οκτωβρίου 2014 για δύο τετραετείς θητείες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, 64 ετών, θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει τη θέση του το 2022, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποφάσισε διαφορετικά.

Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας να παραμείνει στη θέση του για ένα επιπλέον έτος. Αυτό δεν λύνει το ζήτημα της διαδοχής του.

“Η θητεία του έχει παραταθεί τρεις φορές, κάτι που είναι μοναδικό για έναν γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή” , υπογραμμίζει ο Jamie Shea, πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφαλείας. στο ΝΑΤΟ και μέλος της δεξαμενής σκέψης Chatham House.

Πώς γίνεται όμως η επιλογή του μελλοντικού γενικού γραμματέα και ποια προσόντα αναμένονται;

Είναι βέβαιο ότι το πρόσωπο της στρατιωτικής συμμαχίας πρέπει να έχει πολιτικό βάρος και κυβερνητική εμπειρία. Οι διπλωματικές δεξιότητες, η καλή επικοινωνία και οι ικανότητες διαχείρισης είναι ιδιότητες που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, όπως επιβεβαιώνει ο Jamie Shea:

“Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια 31 διαφορετικών δημοκρατικών χωρών που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν συμφωνούν πάντα σε όλα, δεν βλέπουν πάντα τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, η ορχήστρα δεν παίζει μόνη της. καλός μαέστρος για την ορχήστρα παίζει αρμονικά και άρα καλός διπλωμάτης».

“Το δεύτερο πράγμα είναι ότι χρειάζεστε έναν επικοινωνιακό άνθρωπο. Γιατί το ΝΑΤΟ σήμερα; Γιατί πρόσθετες αμυντικές δαπάνες όταν τα κράτη μέλη μας αντιμετωπίζουν τόσες άλλες οικονομικές προτεραιότητες; “Η Ουκρανία με τόσα χρήματα και εξοπλισμό; Η επικοινωνία είναι σημαντική.”

“Τρίτον, χρειάζεστε έναν καλό διευθυντή, έναν καλό διαχειριστή. Είναι μια μεγάλη γραφειοκρατία. Το ΝΑΤΟ δεν φθάνει στο μέγεθος των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλο επιτελείο και διεθνές στρατιωτικό προσωπικό. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες. Εκεί υπάρχουν πολλά γραφεία του ΝΑΤΟ στα διάφορα κράτη μέλη. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η γραφειοκρατία συντάσσει, εκδίδει και εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι αρχηγοί κρατών του ΝΑΤΟ σε περιοδικές συνόδους κορυφής».

Ποιος θα αντικαταστήσει λοιπόν τον Γενς Στόλτενμπεργκ; Σε αυτό το στάδιο, οι υποψήφιοι για διαδοχή είναι πολυάριθμοι και με κύρος.

Το όνομα της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ακούγεται συχνά, όπως και αυτό της Ζουζάνα Τσαπούτοβα, προέδρου της Σλοβακίας. Πολλοί βλέπουν επίσης την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (η ίδια έχει αρνηθεί) ως κατάλληλη υποψήφια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments