Διεθνή

Τι είναι το σύνδρομο μετά τον κορωνοϊό;

Τι είναι το σύνδρομο μετά τον κορωνοϊό;

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο Covid-19 παραπονιούνται για μακροχρόνιες παθήσεις όπως κόπωση και μυϊκούς πόνους. Αλλά η διάγνωση του συνδρόμου Post-Vac είναι πολύ δύσκολη. Έχουν, λοιπόν, παρενέργειες τα εμβόλια Covid;

Περισσότερες από 13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.  Μόνο στη Γερμανία χορηγήθηκαν 192 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.  Ποτέ πριν δεν είχαν χορηγηθεί σε τόσους πολλούς ανθρώπους μία ή περισσότερες δόσεις της ίδιας νόσου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του εμβολίου δεν ήταν τα ίδια για όλους. Μερικοί εξακολουθούν να υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα που τους καθιστούν αδύνατους ως προς το να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά τον εμβολιασμό. Τα θύματα της ζημιάς από τα εμβόλια, γνωστά και ως σύνδρομο μετά το Vac, μερικά από τα οποία είναι αρκετά σοβαρά, θέλουν τώρα να μηνύσουν τον κατασκευαστή εμβολίων BioNTech.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο παραπονιούνται για πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκεφάλους ή ρίγη. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτά τα παράπονα στην πραγματικότητα θεωρούνται «φυσιολογικές αντιδράσεις εμβολίου» και υποχωρούν από μόνα τους μετά από λίγο.

Η πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο μετά το Vac, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ διαφορετική από αυτές τις «φυσιολογικές αντιδράσεις». Το σύνδρομο αυτό αναφέρεται στον συνδυασμό πολλών συμπτωμάτων και διαφόρων κλινικών εκδηλώσεων, όπως χρόνια κόπωση (CFS/ME), ημικρανία, μυϊκός πόνος ή καρδιαγγειακές παθήσεις, που μοιάζουν με τον «μακροχρόνιο» Covid.

Ανεξάρτητα από το πόσο ευέλικτα και ποικιλόμορφα είναι τα συμπτώματα, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Εμφανίζονται λίγο μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι οι παρενέργειες και οι βλάβες του εμβολίου σχετίζονται πάντα στενά με το εμβόλιο, η υπόθεση ότι τα παράπονα μπορεί να προκληθούν από το εμβόλιο θα πρέπει να θεωρείται φυσική.

Ο Δρ. Harald Prüß υποστηρίζει ότι «τα παράπονα των ατόμων με αυτά τα συμπτώματα είναι απολύτως κατανοητά, ωστόσο η έκταση των υποτιθέμενων παρενεργειών που είναι το σύνδρομο μετά το Vac είναι πολύ υπερβολική».

Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο είναι η ομοσπονδιακή αρχή που είναι υπεύθυνη για τα εμβόλια και τα φάρμακα στη Γερμανία και προετοιμάζει τακτικές αναφορές κατάστασης για την ασφάλεια των εμβολίων Covid, έχει εντοπίσει περίπου 51 χιλιάδες περιπτώσεις, έως τις 31 Οκτωβρίου 2022, που παραπονιούνται για σοβαρές παρενέργειες μετά τη λήψη του κορωνοϊού. εμβόλιο.

Ο Δρ. Prüß λέει ότι πολλοί ασθενείς που πιστεύουν ότι πάσχουν από το σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 έχουν κάνει αίτηση στη Νευρολογική Κλινική στο Charité. Τόσο ο Prüß όσο και άλλοι ειδικοί που διεξάγουν έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα παραδέχονται ότι αυτά τα παράπονα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και ότι οι ασθενείς πρέπει να βοηθηθούν.

Η πρώτη ένδειξη ότι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο. Ωστόσο, ο νευρολόγος Prüß λέει ότι αυτό συμβαίνει σπάνια και μπορεί να αποδειχθεί οριστικά, εξηγώντας το γιατί: «Δεν υπάρχει κανένας βιοδείκτης που να είναι γενικά αποδεκτός στην επιστημονική κοινότητα».

Ένας τέτοιος βιοδείκτης (βιολογικό σήμα στο σώμα) μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα ειδικό αντίσωμα που παράγει το σώμα ως απόκριση στο εμβόλιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο αντίσωμα στο αίμα ατόμων που ανέπτυξαν φλεγμονή των καρδιακών μυών (μυοκαρδίτιδα) μετά τον εμβολιασμό. Η μυοκαρδίτιδα θεωρείται πιθανή, αλλά σπάνια, παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Corminaty, BioNTech/Pfizer. Είναι πλέον αποδεκτό ότι η αύξηση των περιπτώσεων φλεβικής θρόμβωσης οφείλεται κυρίως στο εμβόλιο του Astrazeca.

Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι οι πονοκέφαλοι, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα δεν παρατηρούνται μόνο μετά την πανδημία και τις μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού. Άλλοι ειδικοί που ασχολούνται με το σύνδρομο Post-Vac συμφωνούν: Είναι πολύ πιθανό τα παράπονα που αναφέρουν οι ασθενείς να οφείλονται σε άλλα αίτια. Τα αποδεδειγμένα περιστατικά του συνδρόμου μετά το Vac είναι σπάνια.

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό των ασθενών μετά τον εμβολιασμό.

Η ανοσολόγος Christine Falk υποπτεύεται ότι η αιτία όλων αυτών των παραπόνων μπορεί να οφείλεται στη διασταυρούμενη αντίδραση του εμβολίου με την πρωτεΐνη ακίδας. Τόσο στους μακροχρόνιους ασθενείς με Covid όσο και στους ασθενείς μετά το Vac, εκτός από τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας, μπορεί να εμφανιστεί ένα είδος διασταυρούμενης αντίδρασης που σχηματίζεται από αυτοαντισώματα που μπορεί να επιτεθεί ακούσια στα δομικά στοιχεία του σώματος. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid, δηλαδή οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της μόλυνσης, είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Διότι και στις δύο περιπτώσεις συμβαίνουν παρόμοιες ανοσολογικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά τη διαδικασία της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, ο Falk δηλώνει ότι σπάνια μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα εάν άτομα που έλαβαν θεραπεία ως ασθενείς μετά τον εμβολιασμό είχαν επίσης λοίμωξη λίγο πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε οριστικά τη μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων των προσβεβλημένων με το εμβόλιο, οι πιθανότητες μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανά πάσα στιγμή πρέπει να μειωθούν στο μηδέν. Αυτό είναι δυνατό σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments