Global News

BBC: Πώς η Βάγκνερ στρατολογεί από τα διεθνή μέσα δικτύωσης

BBC: Πώς η Βάγκνερ στρατολογεί από τα διεθνή μέσα δικτύωσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner φέρεται να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσει νέα μέλη σε όλο τον κόσμο.

Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner φέρεται να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσει νέα μέλη σε όλο τον κόσμο.

Μια μελέτη από την Logically, μια ερευνητική ομάδα πληροφόρησης με έδρα το Λονδίνο, εντόπισε περισσότερα από 50 παραδείγματα προσφορών εργασίας Wagner που μοιράζονταν σε 16 γλώσσες στο Twitter και το Facebook.

Ακολουθεί το πρώτο παράδειγμα, στα αγγλικά: ο χρήστης καυχιέται ότι οι μαχητές κερδίζουν έως και 240.000 ρούβλια το μήνα, που ισοδυναμεί με 2.700 ευρώ το μήνα χωρίς τα μπόνους.

Είναι μια πολύ γνωστή τεχνική προπαγάνδας που χρησιμοποιεί η Βάγκνερ για στρατολόγηση. Η ομάδα φαίνεται ότι θέλει να καλύψει πολλές θέσεις, από θέσεις πληροφορικής έως ιατρικές θέσεις καθώς και πραγματικούς στρατιώτες.

Ακολουθεί το παράδειγμα νούμερο δύο, αυτή τη φορά στα ισπανικά: η ομάδα επιδιώκει επίσης να στρατολογήσει μαχητές και να προωθήσει οφέλη όπως, για παράδειγμα, ασφάλιση ζωής.

Το Cube έχει δει παρόμοιες διαφημίσεις στα γαλλικά, τα βιετναμέζικα και τα ινδονησιακά. Αυτές οι αγγελίες εργασίας έχουν προβληθεί σχεδόν 120.000 φορές στο Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες.

Αυτή η διαδικτυακή καμπάνια στρατολόγησης έχει και άλλα εκπληκτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Kyle Walter , επικεφαλής της έρευνας στο Logically:

_”Πιστεύω ότι το επίπεδο αφοσίωσης είναι ίσως το πιο συγκλονιστικό στοιχείο. Μερικές από αυτές τις αναρτήσεις έχουν προβληθεί μεταξύ 20.000 και 30.000 φορές. Δεν θα περίμενα όπως οι Βιετναμέζοι και ακόμη και οι Πολωνοί.”

Επομένως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία γλωσσών και στοχεύσεων κοινού, αλλά χρησιμοποιούν κυρίως το ίδιο είδος δομής, τους ίδιους τρόπους προσέγγισης.

Οι ερευνητές δεν μπορούσαν 100% να αποδώσουν απευθείας τις αναρτήσεις στον Βάγκνερ, αν και το ύφος και τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται μοιάζουν πολύ με τη διαδικασία στρατολόγησης της ομάδας στη Ρωσία. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εδώ είναι ότι η ομάδα Βάγκνερ κατηγορείται για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Αλλά δεδομένου ότι δεν θεωρείται διεθνής τρομοκρατική οργάνωση, αυτό το είδος περιεχομένου παραμένει στη γκρίζα ζώνη, σύμφωνα με το Logic:

“Είναι ένας τύπος περιεχομένου για τον οποίο δεν έχουμε ακόμη κανόνες, επειδή η Βάγκνερ δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα διεθνώς. Αυτό του επιτρέπει να ευδοκιμήσει στο διαδίκτυο, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό, επειδή οι απλοί άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας μέσω Τηλεγράφημα ή μέσω WhatsApp, εκπρόσωποι του Ομίλου Βάγκνερ και βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη θέση».

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο στο μέλλον. Ακόμη και πριν από τη μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ομάδα Βάγκνερ συμμετείχε σε μάχες στην Κεντρική Αφρική. Αλλά είναι τους τελευταίους μήνες που η οργάνωση ήρθε στο προσκήνιο αφού πρόσφερε στους καταδικασμένους Ρώσους κρατούμενους μια ευκαιρία ελευθερίας με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στις μάχες στην Ουκρανία. Το αφεντικό της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είπε ότι η ομάδα έχασε έκτοτε έως και 20.000 μισθοφόρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments