Διεθνή

Εξέγερση Wagner: Ένας απολογισμός

Εξέγερση Wagner: Ένας απολογισμός

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένα πραξικόπημα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας της Ομίλου Wagner έληξε, τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του ηγέτη της, Γιεβγένιν Πριγκόζιν, και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ένα πραξικόπημα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας της Ομίλου Wagner έληξε, τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του ηγέτη της, Γιεβγένιν Πριγκόζιν, και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ποινική έρευνα κατά του Πριγκόζιν σταμάτησε.

Η ανταρσία της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας ξεκίνησε χθες το απόγευμα αφού ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης μισθοφόρων και εκτυλίχθηκε γρήγορα.

Αφού κατέλαβε το Ροστόφ-ον-Ντον και το αρχηγείο της νότιας συνοικίας του ρωσικού στρατού, ένα τμήμα των μισθοφόρων της ομάδας Wagner κινήθηκε κατευθείαν προς τη Μόσχα, σταματώντας περίπου 150 μίλια νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το πρωί του Σαββάτου, μαχητές της ομάδας Wagner που κινούνταν από το Voronezh διέσχισαν το Lipetsk και συνέχισαν να κατευθύνονται προς τη Μόσχα. Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι μισθοφόροι που κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα είχαν βαριά δύναμη πυρός, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αρμάτων μάχης T-90, οχημάτων μάχης πεζικού BMP-2 και BMP-3.

Οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner χρησιμοποιούν ασημένια και κόκκινα σημάδια για να ξεχωρίσουν από τον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν αναγνώρισε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» και ζήτησε από κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας να παραμείνουν στο σπίτι τη Δευτέρα.

«Σας ζητώ να αποφύγετε να ταξιδεύετε στην πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Σομπιάνιν, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι δρόμοι μπορεί να είναι αποκλεισμένοι, αλλά δεν παρέχει πληροφορίες για πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εν τω μεταξύ, στο δρόμο προς τα περίχωρα της Μόσχας, ο ρωσικός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας ετοιμάζονταν να σταματήσουν τη συνοδεία του Ομίλου Wagner. Οι ρωσικές δυνάμεις έσκαβαν δρόμους και εκτόπιζαν γέφυρες που οδηγούν προς τη ρωσική πρωτεύουσα. Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις μετέφεραν στρατεύματα από όλη τη Ρωσία στην πρωτεύουσα.

Σε μια ηχογραφημένη ομιλία προς τον ρωσικό λαό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον ρωσικό στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν το εκτυλισσόμενο πραξικόπημα, δηλώνοντας ότι ο αρχηγός του Ομίλου Wagner Πριγκόζιν «θα λογοδοτήσει όχι μόνο ενώπιον του νόμου αλλά και ενώπιον του λαού.

Αλλά τα μαχητικά του Ομίλου Wagner αντέδρασαν, καταρρίπτοντας πολλά αεροσκάφη. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ αναφέρουν ότι τα μαχητικά του Ομίλου Wagner κατέρριψαν τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα (δύο ελικόπτερα μεταφοράς Mi-8, ένα επιθετικό ελικόπτερο Mi-35 και ένα επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator) και ένα αεροσκάφος επικοινωνίας II-20.

Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε πολλά μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα στην περιφέρεια Voronezh.

Αν και υπάρχει ανεπαρκής επαλήθευση ως προς αυτούς τους ισχυρισμούς, υπάρχουν πλάνα από το Ροστόφ που δείχνουν ένα αντιαεροπορικό σύστημα Strela-10 της Wagner Group να πυροβολεί και να χάνει ελάχιστα ένα ρωσικό στρατιωτικό επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 Alligator στην περιοχή του Ροστόφ.

«Δεν σκοτώσαμε ούτε ένα άτομο στο δρόμο. Καταλάβαμε το κτίριο του αρχηγείου στο Ροστόφ χωρίς να ρίξουμε ούτε έναν πυροβολισμό. Δεν ανακατευτήκαμε στη δουλειά κανενός, δεν ενοχλήσαμε κανέναν. Υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται στο δρόμο με σημαίες της [Ομάδας Wanger]», είπε ο Πριγκόζιν.

Εν τω μεταξύ, Τσετσένοι μαχητές πιστοί στον πολέμαρχο Ραμζάν Καντίροφ εθεάθησαν να μετακινούνται προς τη Μόσχα και το Ροστόφ από το Ντονμπάς. Οπλισμένοι με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού, αυτοί οι Τσετσένοι μαχητές ήταν τα μόνα στρατεύματα πιστά στον Πούτιν που στέκονταν ανάμεσα στην κατοχή της Ομάδας Βάγκνερ του Ροστόφ-ον-Ντον και της Μόσχας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments