Policy Briefs

Το 89% των Βρετανών θέλουν μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος

Το 89% των Βρετανών θέλουν μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μόλις το 6% των πολιτών πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας δεν χρειάζεται μεταρρύθμιση, ενώ το 89% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο από το Focaldata και το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (Institute for Public Policy Research, IPPR ) .

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 που μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία Βρετανών απορρίπτει τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε 8.000 άτομα, το 31% των Βρετανών πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί «εντελώς» , το 26% πιστεύει ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί «σε μεγάλο βαθμό» , το 32% πιστεύει ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί «σε κάποιο βαθμό» και μόνο το 6% πιστεύει ότι λειτουργεί ως τέτοιο.

«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με τον τρόπο που κυβερνιόμαστε. Θέλουν ουσιαστική αλλαγή και βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Χάρι Κουίλτερ-Πίνερ, διευθυντής έρευνας και εμπλοκής στο IPPR και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης .

Η έκθεση αναφέρει διάφορους λόγους για την πτώση της εμπιστοσύνης, όπως πολίτες που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται για λογαριασμό τους, εσωτερικά σκάνδαλα (όπως το partygate) και πολίτες που πιστεύουν ότι οι πολιτικοί είναι πολύ αποκομμένοι από την πραγματική ζωή των Βρετανών πολιτών.

Όσο για τις ιδέες της μεταρρύθμισης, είναι πολλές. Το 49% των ερωτηθέντων θα ήθελε η Βουλή των Λόρδων , η Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, να αποτελείται από εκλεγμένα μέλη αντί να διορίζεται από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, το 47% των Βρετανών πολιτών θα ήθελε περισσότερη αποκέντρωση για να ενισχύσει «  τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις περιφερειακές αρχές και τους δήμους » , υπογραμμίζει η έκθεση.

Τέλος, μια μεγάλη πλειοψηφία ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στη δράση των εκλεγμένων στελεχών, μετά από χρόνια που σημαδεύτηκαν από εσωτερικά σκάνδαλα και καταστρατήγηση του νόμου, εκ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι στενότεροι σύμβουλοι και υπουργοί του.

Τέτοια σκάνδαλα έχουν υπονομεύσει το όραμα που έχουν οι Βρετανοί για τους πολιτικούς τους θεσμούς, καταλήγει η έκθεση, καθιστώντας το θέμα ακόμη πιο επείγον και πιεστικό από αυτό της μετανάστευσης, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments