Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Η σύνθεση της νέας Βουλής γεννά πολλές προκλήσεις

Σακελλαροπούλου: Η σύνθεση της νέας Βουλής γεννά πολλές προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 9:50 ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 9:50 ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, για να παραδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Παραδίδοντας τον φάκελο ο κ. Τασούλας είπε στην Πρόεδρο: «Ολοκληρώθηκαν με άψογο τρόπο και αυτές οι εκλογές. Συνεχάρην την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, την κ. Σπανού, για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους, που έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ενσωμάτωση 99,6%, οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή «δεδηλωμένη» και με βάση τις συνταγματικές υποχρεώσεις μου σας παραδίδω την σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρησετε κι εσείς στις δικές σας συνταγματικές αρμοδιότητές».

Παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Σας ευχαριστώ κ. πρόεδρε. Θα καλέσω σε μια ώρα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο».

Λιγο νωρίτερα, ο κ. Τασούλας είχε παραλάβει τα αποτελέσματα από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των οκτώ κομμάτων που κατάφεραν να μπουν στη Βουλή έχει ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 158 έδρες,
  • ΣΥΡΙΖΑ 48 έδρες,
  • ΠΑΣΟΚ, 32 έδρες,
  • ΚΚΕ 20 έδρες,
  • Σπαρτιάτες 12 έδρες,
  • Ελληνική Λύση 12 έδρες,
  • Νίκη 10 έδρες και
  • Πλεύση Ελευθερίας οκτώ έδρες.

Στις 11π.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στη μία το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα παραλάβει από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Σαρμά και αναμένεται να ξεκινήσει τα «περιβόητα» τηλεφωνήματα προς τους νέους Υπουργούς και κυρίως σε αυτούς που δεν έγιναν ακόμη, που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το απόγευμα, δε, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, οπότε την Τρίτη να γίνει η ορκομωσία και την Τετάρτη να συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments