Policy Briefs

Αλβανία: Ο εκλεγμένος δήμαρχος της ελληνικής μειονότητας είναι ακόμη φυλακισμένος

Αλβανία: Ο εκλεγμένος δήμαρχος της ελληνικής μειονότητας είναι ακόμη φυλακισμένος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Φρέντι Μπελέρι, ο εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης της Χειμάρας, ο οποίος ήταν ύποπτος ότι εξαγόρασε ψήφους λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία του 2023, δεν μπόρεσε να ορκιστεί κατά την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αβέβαιο θεωρείται το μέλλον της θητείας του.

Ο  Μπελέρι, Έλληνας ομογενής, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στις 14 Μαΐου ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Έκτοτε κρατείται, εν αναμονή της περάτωσης της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του.

Τη Δευτέρα, το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του Φρέντι Μπελέρι να του επιτραπεί να παραστεί στη συνεδρίαση της Τρίτης και να δώσει τον όρκο που επισημοποιεί τη θέση του ως δήμαρχος.

Ωστόσο, ο Μπελέρι έστειλε επιστολή στους συμμετέχοντες στη συνάντηση, στην οποία εκθέτει τη θέση του.

«Η άνευ προηγουμένου επίθεση και οι 45 ημέρες της άδικης κράτησής μου δεν αλλάζουν τη βαθιά μου πίστη στη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τους θεσμούς και κυρίως τους πολίτες.[…] Ελπίζω ότι σύντομα όλοι θα σκεφτούν ελεύθερα και θα ενεργήσουν δίκαια», έγραψε .

Στη συνέχεια ζήτησε από το εκλογικό σώμα να κάνει υπομονή.

«Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η διεθνής κοινότητα θα προστατεύσει τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί σήμερα, πάνω απ’ όλα, ένας εκλεγμένος δήμαρχος σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, ένας πολίτης που είναι μέλος μιας μειοψηφίας, εμποδίστηκε να αναλάβει καθήκοντα», συνεχίζει η επιστολή του Μπελέρι.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί και ότι η ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του θα είναι μια γενναία μέρα, σε αντίθεση με τη σημερινή που είναι « ντροπιαστική για τους ιθύνοντες» .

Η υπόθεση δεν έχει προηγούμενο στην αλβανική πολιτική σκηνή, καθώς συνελήφθη πριν από την ψηφοφορία για εξαγορά ψήφων, πριν κερδίσει.

Σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η θητεία ενός δημάρχου λήγει όταν αρνείται να ορκιστεί, όταν υπόκειται σε ποινική κύρωση για σοβαρή παραβίαση του νόμου ή του συντάγματος ή όταν δεν εμφανίζεται στην εργασία του για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Η παρούσα περίπτωση, όπου ένας εκλεγμένος δήμαρχος θέλει να ορκιστεί αλλά τον εμποδίζουν επειδή βρίσκεται στη φυλακή, είναι μια πρώτη. Δεδομένου ότι δεν έχει καταδικαστεί επειδή περιμένει τη δίκη, η προϋπόθεση της παράβασης νόμου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ούτε έχει αρνηθεί να ορκιστεί αφού η κατάσταση ξεφεύγει υπό τον έλεγχό του.

Ο νόμος, ωστόσο, προβλέπει ότι ο προηγούμενος δήμαρχος παραμένει στη θέση του μέχρι να ορκιστεί ο νέος δήμαρχος, πράγμα που σημαίνει ότι ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος, Joro Goro, θα παραμείνει επικεφαλής του δήμου όπως έχει κάνει από το 2011. .

Η σύλληψή του πυροδότησε διπλωματική ρήξη μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασίλη Κασκεράλη να λένε ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα να εμποδίσει την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι υποκλοπές αποκάλυψαν το σχέδιο του Μπελέρι να αγοράσει ψήφους στις τοπικές εκλογές. Ένα άτομο φέρεται να του παρείχε μια λίστα με ονόματα ατόμων που θα τον ψήφιζαν αν τους έδινε 5.000 λεκ (45 ευρώ). Τότε θα είχε υποσχεθεί σε αυτόν που του έστειλε τη λίστα με τα ονόματα να του δώσει περίπου 300 ευρώ.

Όσον αφορά την ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, περίπου το 0,9% του πληθυσμού προσδιορίζεται ως ελληνικής καταγωγής, αν και αυτό είναι αμφιλεγόμενο σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους. Ενώ αρκετές κοινότητες στο νότο της χώρας μιλούν ελληνικά και ορισμένες πινακίδες είναι γραμμένες στα ελληνικά, οι Αλβανοί εθνικιστές ισχυρίζονται ότι απλώς ταυτίζονται ως Έλληνες για να αποκτήσουν ελληνικά (και de facto ΕΕ) διαβατήρια και χρήματα από την Αθήνα, κάτι που οι τοπικές κοινότητες αρνούνται.

Μια απογραφή, αν και καθυστερημένη, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2023.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση της Τρίτης, οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν υποστηρικτές του Μπελέρι συγκεντρώθηκαν έξω από το δήμο και ζήτησαν από τους άλλους εργαζόμενους να φύγουν από τις εγκαταστάσεις. Οι νέοι αξιωματούχοι της πόλης πρότειναν στον Μπελέρι να ορκιστεί μέσω Skype.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments