Οικονομία

Γερμανία: Ο “μεγάλος ασθενής” της ευρωπαϊκής οικονομίας

Γερμανία: Ο “μεγάλος ασθενής” της ευρωπαϊκής οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: In.gr/Αρχείου

Σπάνια συμβαίνει, αλλά αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι ο "μεγάλος ασθενής" της Ευρώπης – όρος που παλαιότερα συνόδευε τη Μεγάλη Βρετανία.

Σπάνια συμβαίνει, αλλά αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης – όρος που παλαιότερα συνόδευε τη Μεγάλη Βρετανία.

Η υγεία του επιχειρηματικού τομέα επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο Ifo υποχώρησε στις 88,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 91,5 τον Μάιο, σήμα αποδυνάμωσης της γερμανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά ακολούθησαν τον PMI μεταποίησης –που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα– ο οποίος υποχώρησε επίσης σημαντικά: στις 41 μονάδες τον Ιούνιο από 43,2 τον προηγούμενο μήνα. Η επίδοση κάτω των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση – αυτή ήταν η 11η διαδοχική πτώση του PMI μεταποίησης. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία συνδέονται στενά με την αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βρετανικής Capital Economics με έδρα το Λονδίνο. Η έκθεση της Capital εξηγεί την κατάσταση ως εξής:

“Συνολικά, τα στοιχεία για τον Ιούνιο συνάδουν με την πρόβλεψή μας για νέα πτώση του γερμανικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο. Με τη στασιμότητα των πραγματικών εισοδημάτων, την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση της ζήτησης στο εξωτερικό να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη βιομηχανική δραστηριότητα, αναμένουμε περαιτέρω συρρίκνωση το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2023”.

Εν ολίγοις, το 2023 θα είναι έτος διαδοχικών συρρικνώσεων σε βάση τριμήνου για τη γερμανική οικονομία. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, καθότι η Γερμανία είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και συχνά θεωρείται από τους αναλυτές ως η “ατμομηχανή” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτή την ανάπτυξη στη Γερμανία, η ΕΕ δεν θα τα πάει όσο καλά θα αναμενόταν.

Η TradingEconomics προβλέπει ελαφρά βελτίωση για τη Γερμανία από το 2024.

Η τρέχουσα συρρίκνωση οφείλεται εν μέρει στην ιστορικά μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τη φθηνή ρωσική ενέργεια, που αποτέλεσε το καύσιμο για την ισχυρή μεταποιητική της βάση. Προφανώς, αυτή η κατάσταση ανατράπηκε, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της Γερμανίας να θέσει εκτός λειτουργίας τα πυρηνικά της εργοστάσια το 2011. Αυτό άφησε τη χώρα εκτεθειμένη σε πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας από ό,τι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής και ενός αφόρητα ζεστού θέρους στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα το καλοκαίρι του 2022 από τα 67 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Έπειτα έπεσε στα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της TradingEconomics.

Στο μεταξύ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ελεύθερης αγοράς αποσυνδέεται από την Κίνα, η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει μια ευνοϊκή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσφατη έκθεση της Eurasia Group αναφέρει:

“Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη συγκριτικά φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση του απέναντι στην Κίνα μετά τις πολυαναμενόμενες σινο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στις 20 Ιουνίου”.

Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να απογοητεύσει κάποιους στην Ουάσιγκτον, σίγουρα θα ζεστάνει τις τσέπες των Γερμανών επιχειρηματιών που έχουν έντονη εμπορική δραστηριότητα με την Κίνα.

“Το Βερολίνο είναι απίθανο να εκτραπεί από τη σταθερή στόχευσή του να αξιοποιεί τις οικονομικές ευκαιρίες που του παρουσιάζονται”, σημειώνει η έκθεση της Eurasia. Εν ολίγοις, για λίγο καιρό ακόμη η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Πηγή: capital.gr//Simon Constable

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments