Διεθνή

Νέος «κύκλος αίματος» στη Δυτική Όχθη: Ο παλαιστινιακός αγώνας για αυτοδιάθεση & οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ

Νέος «κύκλος αίματος» στη Δυτική Όχθη: Ο παλαιστινιακός αγώνας για αυτοδιάθεση & οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ

Πηγή Φωτογραφίας: Middle East Eye

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη εδώ και δύο δεκαετίες και η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χερσαίες εφόδους στην πόλη Τζενίν καθώς και σε παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό σε αυτή, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη εδώ και δύο δεκαετίες και η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.

Σε αυτή συμμετέχει ολόκληρη ταξιαρχία πεζικού του ισραηλινού στρατού με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, εκσκαφέων και ελεύθερων σκοπευτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί και περισσότεροι από 80 έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον οι 17 εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της επιχείρησης.

Η Τζενίν μοιάζει με πόλη – φάντασμα. Τα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού βρίσκονται στους δρόμους της ενώ, πυκνός μαύρος καπνός από καμένα λάστιχα πνίγει την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με αναφορές, ο στρατός έχει καταλάβει σπίτια και ελεύθεροι σκοπευτές στήνονται στις στέγες.

Νωρίτερα, στρατιωτικές μπουλντόζες «όργωναν» τους στενούς της δρόμους καταστρέφοντας κτίρια ώστε να ανοίξουν περάσματα για τις ισραηλινές δυνάμεις. Όσοι -ελάχιστοι- Παλαιστίνιοι βγήκαν έξω κοιτούσαν προς την κατεύθυνση του καταυλισμού όπου και φιλοξενούνται έως 18.000 άνθρωποι. Αυτός πλέον έχει κηρυχθεί από τον ισραηλινό στρατό σε «κλειστή στρατιωτική ζώνη».

Το βουητό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι τακτικές ριπές σφοδρών πυροβολισμών και δυνατοί κρότοι εκρήξεων είναι τα μόνα που ακούγονται από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έχει διακόψει την τηλεφωνική επικοινωνία, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού καθιστώντας δυσκολότερη την κατάσταση ενώ, Παλαιστίνιοι γιατροί καταβάλλουν προσπάθειες να προσεγγίσουν το σημείο και να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων στον καταυλισμό της Τζενίν αυτό που συμβαίνει είναι «πραγματική σφαγή». Στα διεθνή πρακτορεία επισημαίνεται ότι ασθενοφόρα σπεύδουν στα – γεμάτα από συγγενείς – νοσοκομεία που, αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με ένα από αυτά να φτάνει με μία τρύπα από σφαίρα στο μπροστινό του μέρος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία και διαπραγμάτευση με το Τελ Αβίβ και να συνεχίσει την αναστολή του συντονισμού της ασφάλειας. Είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα υπό την ηγεσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι τελευταίες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Άκαμπα της Ιορδανίας και στο Σαρμ αλ Σέιχ της Αιγύπτου παύουν να ισχύουν.

«Τους τελευταίους μήνες, η Τζενίν έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για την τρομοκρατία. Εμείς βάζουμε τέλος σε αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση πραγματοποιείται με ελάχιστο κακό κατά των αμάχων».

Το 2002, κατά τη διάρκεια της δεύτερη παλαιστινιακής ιντιφάντα (εξέγερσης) οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν εισβολή πλήρους κλίμακας στην Τζενίν με τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιους και 23 Ισραηλινούς να πέφτουν νεκροί κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που είχαν διαρκέσει 10 ημέρες.

Τους τελευταίους μήνες το κύμα βίας έχει αναζωπυρωθεί στη Δυτική Όχθη και ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιδρομές στην περιοχή.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι – τόσο μαχητές όσο και πολίτες – έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ άλλοι 36 έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Μόνο τον Ιούνιο επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο νέοι 15 ετών, στη διάρκεια επιδρομής του στρατού στον καταυλισμό προσφύγων. Τότε ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες από ελικόπτερο, κάτι που έχει να συμβεί στη Δυτική Όχθη από το 2002 και τη δεύτερη ιντιφάντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments