Διεθνή

Ουκρανία: Πανικός για πιθανή επίθεση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Πανικός για πιθανή επίθεση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Οργιάζουν οι φήμες για μία πιθανή επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Zαπορίζια,

Πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από κατηγορίες και από τις δύο πλευρές που προκάλεσαν πανικό στους Ουκρανούς ότι επίκειται μια πιθανή επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» (false flag) όπως λέγεται.

Η Ρωσία λένε αναλυτές έχει δημιουργήσει προηγούμενο για ένα τέτοιο γεγονός με την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα. «Το γεγονός που ενίσχυσε το άγχος [μεταξύ των Ουκρανών] είναι οι ρωσικοί ισχυρισμοί σε ιστολόγια ότι οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στο εργοστάσιο», αναφέρει το Sky News.

«Όταν οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι, είναι συχνά σημάδι ότι πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους, όπως είδαμε με το φράγμα Kαχόβκα» λέει ο αναλυτής του Sky News, Dominic Waghorn.

Εκτός από τους ισχυρισμούς σε ιστολόγια και τα σχόλια του προέδρου Zελένσκι για τα «πιθανά εκρηκτικά» στην οροφή του κτηρίου, ένας Ρώσος σύμβουλος πυρηνικών είπε ότι αναμένεται μια ουκρανική επίθεση στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 5 Ιουλίου. «Αυτό οδήγησε σε συναγερμό. Αυτό έκανε έναν αριθμό Ουκρανών να εγκαταλείψουν ξαφνικά τη χώρα. Βλέπουμε ουρές στο συνοριακό πέρασμα προς τη Μολδαβία, που τρέχουν για δύο μίλια και δεν το έχουμε δει για μήνες», ανέφερε ο Waghorn. Πηγές του Sky News αναφέρουν ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το εργοστάσιο τις τελευταίες ημέρες.

Γιατί οι Ουκρανοί ανησυχούν τώρα για τη Ζαπορίζια

Ήταν μια βραδιά δύσκολη για τους Ουκρανούς και το άγχος συνεχίζεται. Η κατοχή ενός πυρηνικού σταθμού από τους Ρώσους ήταν αιτία βαθιάς ανησυχίας για τους Ουκρανούς σε όλο τον πόλεμο. Και ακόμη περισσότερο τώρα.

Οι πολίτες άκουσαν προειδοποιήσεις από τον πρόεδρό τους και τους αρχηγούς πληροφοριών ότι το εργοστάσιο έχει ναρκοθετηθεί με εκρηκτικά αλλά και ανησυχητικές δηλώσεις από τους Ρώσους. Όταν οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί πρόκειται να κάνουν κάτι, συχνά σημαίνει ότι πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους, πιο πρόσφατα με το φράγμα Kαχόβκα.

Έτσι, οι ισχυρισμοί των Ρώσων ότι οι Ουκρανοί επρόκειτο να επιτεθούν στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Zαπορίζια χθες το βράδυ ήταν βαθιά ανησυχητικοί. Η ουκρανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για το πώς να εγκαταλείψει κανείς μια ζώνη ραδιενέργειας χθες το βράδυ στα social media, χωρίς να κάνει τίποτα για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Πηγές του Sky λένε ότι παρατήρησαν μείωση του αριθμού των περιπολιών και οι ουκρανικές στρατιωτικές πληροφορίες λένε ότι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι έχουν αποσυρθεί εν μέρει από το εργοστάσιο. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα περιστατικό εκεί.

Τα καλά νέα είναι ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις εκρηκτικής ύληςί. Υπάρχει μία έξαρση πολέμου πληροφοριών και οι Ρώσοι δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο του εργοστασίου για να σκορπίσουν φόβο και στο παρελθόν.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Ουκρανούς είναι τι έκανε η Ρωσία στο φράγμα Kαχόβκα πριν από ένα μήνα και η σιωπηλή απάντηση από τον υπόλοιπο κόσμο. Προκάλεσε μια τεράστια καταστροφή απελευθερώνοντας το περιεχόμενο της δεύτερης μεγαλύτερης δεξαμενής της Ευρώπης, πλημμυρίζοντας τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Πηγή: Sky News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments