Policy Briefs

Ουκρανία και Βουλγαρία συζητούν την αγορά ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων με κονδύλια της Ε.Ε.

Ουκρανία και Βουλγαρία συζητούν την αγορά ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων με κονδύλια της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ουκρανία ξεκίνησε σοβαρές συνομιλίες για την αγορά δύο βουλγαρικών πυρηνικών αντιδραστήρων ρωσικής κατασκευής με χρήματα της ΕΕ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ουκρανία ξεκίνησε σοβαρές συνομιλίες για την αγορά δύο βουλγαρικών πυρηνικών αντιδραστήρων ρωσικής κατασκευής με χρήματα της ΕΕ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις μελλοντικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ. μετά την πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλγαρία.

Οι δύο αντιδραστήρες που αγοράστηκαν από τη Ρωσία πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το έργο του πυρηνικού σταθμού του Μπελένε, το οποίο εγκαταλείφθηκε επειδή η Ρωσία δεν συμμετέχει πλέον στη συναρμολόγηση των αντιδραστήρων και η Βουλγαρία δεν είναι σε θέση να πληρώσει μόνη της τον λογαριασμό.

«Ξεκινήσαμε σοβαρές συζητήσεις για τη χρήση των αντιδραστήρων Belene σε έναν από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ουκρανία. Αυτή είναι μόνο η αρχή των διαπραγματεύσεων, καθώς πρέπει να συζητηθούν πολλές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές παράμετροι », δήλωσε ο Ντένκοφ μετά τη συνάντηση με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις δόθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, όταν η πλειοψηφία των Βούλγαρων βουλευτών συμφώνησε να δώσει στην κυβέρνηση 30 ημέρες για να διαπραγματευτεί την πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων με το Κίεβο. Το ποσό θα ήταν 600 εκατομμύρια ευρώ – το τίμημα που πλήρωσε η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport για δύο αντιδραστήρες, τις ατμογεννήτριες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Μόνο 57 βουλευτές από τα φιλορωσικά κόμματα Vazrazhdane και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) αντιτάχθηκαν στην απόφαση. “Αποκλείεται να βρεθώ ανάμεσα σε βουλευτές που θα συμμετέχουν σε μια τελετή κηδείας, καταστρέφοντας το μέλλον της βουλγαρικής ενεργειακής βιομηχανίας” , εξήγησε ο Ρούμεν Γκέτσεφ, βουλευτής του BSP.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δεν σχολίασε την πιθανή συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλά είπε ότι οι συζητήσεις με τον Ντένκοφ επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια της αγοράς ενέργειας και την προστασία από τις κρίσεις τιμών.

Για να διευκολύνει την αγορά για την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από χρήματα που στέλνει ήδη η ΕΕ στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για να αγοράσει πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Βουλγαρία, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας », δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Φέτος, η ΕΕ παρέχει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

«Τίποτα δεν εμποδίζει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών των χρημάτων για να συνεργαστεί με τη Βουλγαρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας », πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments