Global News

Al Jazeera: Η Ευρώπη καταδικάζει τη στρατιωτική παρουσία της Ρουάντα στο Κονγκό

Al Jazeera: Η Ευρώπη καταδικάζει τη στρατιωτική παρουσία της Ρουάντα στο Κονγκό

Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε έντονα τη στρατιωτική παρουσία της Ρουάντα στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) για να υποστηρίξει την εξέγερση των Τούτσι M23, η οποία είναι ύποπτη για πολυάριθμες θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

« Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη στήριξη που παρέχει η Ρουάντα στο M23 και τη στρατιωτική παρουσία της Ρουάντα στην ανατολική ΛΔΚ, όπως αποκαλύπτεται στις εκθέσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της διπλωματίας των Είκοσι Επτά, Ζοζέπ Μπορέλ. Η εξέγερση του M23 πήρε ξανά τα όπλα στα τέλη του 2021 και κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο Βόρειο Κίβου, στην ανατολική ΛΔΚ που συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Από την αρχή, η Κινσάσα κατηγόρησε τη Ρουάντα ότι εξόπλισε αυτή την εξέγερση και ότι πολεμούσε μαζί της, κάτι που επιβεβαίωσαν ειδικοί του ΟΗΕ, αν και ο Κιγκάλι το αρνείται. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ήδη συγκινηθεί από την υποστήριξη της Ρουάντα προς αυτούς τους αντάρτες και είχε « προτρέψει έντονα » το Κιγκάλι να βάλει ένα τέλος σε αυτό.

Σε αυτή τη νέα δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ « εκ μέρους της ΕΕ », οι Ευρωπαίοι επαναλαμβάνουν το « επείγον » αίτημά τους για αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρουάντα που υποστηρίζουν το κίνημα.  Η Ρουάντα, προστίθεται, πρέπει « να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την ομάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ναϊρόμπι και της Λουάντα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments