Διεθνή

«Έπεσε» η ολλανδική κυβέρνηση

«Έπεσε» η ολλανδική κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε την Παρασκευή, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, γεγονός φέρνει νέες εκλογές το Φθινόπωρο.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε την Παρασκευή, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, γεγονός φέρνει νέες εκλογές το Φθινόπωρο.

Η κρίση προκλήθηκε από την προσπάθεια του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να περιορίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία, την οποία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν δύο μέλη του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού του.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι εταίροι του συνασπισμού έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Σήμερα πρέπει δυστυχώς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές αυτές έχουν γίνει ανυπέρβλητες. Ως εκ τούτου, θα υποβάλω την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου στον βασιλιά», δήλωσε ο Ρούτε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε απαίτησε να υποστηριχθεί η πρόταση για τον περιορισμό της εισόδου των παιδιών των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να περιμένουν οι οικογένειες τουλάχιστον δύο χρόνια για να μπορέσουν να ενωθούν.

Η τελευταία πρόταση ξεχείλισε το ποτήρι για τη μικρή Χριστιανική Ένωση και το φιλελεύθερο D66, προκαλώντας αδιέξοδο.

Ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά από νέες εκλογές, μια διαδικασία που στο κατακερματισμένο ολλανδικό πολιτικό τοπίο διαρκεί συνήθως μήνες.

Το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την εθνική εκλογική επιτροπή, δήλωσε ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει για νέες πολιτικές, αλλά ο Ρούτε δήλωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης, αλλά υπό την πίεση των δεξιών κομμάτων, ο Ρούτε προσπαθούσε εδώ και μήνες να αναζητήσει τρόπους για την περαιτέρω μείωση της εισροής αιτούντων άσυλο.

Ο Ρούτε δήλωσε πέρυσι ότι αισθάνεται «ντροπή» για τα προβλήματα, αφού η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλε για πρώτη φορά στην Ολλανδία μια ομάδα για να βοηθήσει με τις ιατρικές ανάγκες των μεταναστών στο κέντρο επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

Υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις, κυρίως μειώνοντας τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ολλανδία. Όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων του συνασπισμού, οι οποίοι θεώρησαν ότι οι πολιτικές του ξεπέρασαν τα όρια.

Ο 56χρονος Ρούτε είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός ηγέτης στην ιστορία της Ολλανδίας και ο αρχαιότερος στην ΕΕ μετά τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας. Αναμένεται να ηγηθεί και πάλι του κόμματός του VVD στις επόμενες εκλογές.

Ο σημερινός συνασπισμός του Ρούτε, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2022, ήταν η τέταρτη συνεχόμενη κυβέρνησή του από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2010.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments