Οικονομία

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ ζήτησης φέρνει την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ ζήτησης φέρνει την επόμενη εβδομάδα το τρίτο κύμα καύσωνα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αλλεπάλληλα υψηλά για το 2023 στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του υδραργύρου, με τα διαδοχικά κύματα καύσωνα που μαίνονται στην Ελλάδα

Αλλεπάλληλα υψηλά για το 2023 στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του υδραργύρου, με τα διαδοχικά κύματα καύσωνα που μαίνονται στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο ρεκόρ στην αιχμή της ζήτησης, που σημειώθηκε την Πέμπτη 20 Ιουλίου, πρόκειται να καταρριφθεί έστω και οριακά μέσα σε λίγα 24ωρα – και πιο συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη, 26 Ιουλίου.

Τότε, σύμφωνα με την 5νθήμερη πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή του φορτίου πρόκειται να σπάσει το φράγμα των 10.000 ΜW (Μεγαβάτ), αγγίζοντας τα 10.140 ΜW. Έτσι, το peak στο τρίτο κύμα του καύσωνα θα ξεπεράσει το έως τώρα ιστορικό υψηλό του έτους, το οποίο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με την αιχμή της ζήτησης να φτάνει τα 10.059 ΜW.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη, καθώς κάθε κύμα καύσωνα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο θερμικά τα αστικά κέντρα, τη στιγμή που τα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα είναι εξαιρετικά βραχύβια και δεν χαρακτηρίζονται από σημαντικές πτώσεις της θερμοκρασίας. Επομένως, σε κάθε νέο «επεισόδιο» άλματος του υδραργύρου είναι και περισσότερο αυξημένες οι ανάγκες για ψύξη.

Υπερεπάρκεια παραγωγής

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν, πάντως, ότι το εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει ακόμη μεγαλύτερες αιχμές, που θα αγγίζουν τα 11.000 ΜW. Έτσι, από την άποψη της ικανοποίησης της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος, το ηλεκτρικό σύστημα απέχει ακόμη από το να βρεθεί στα όρια των αντοχών του.

Είναι ενδεικτικό ότι είναι ετοιμοπόλεμος σχεδόν στο σύνολό του ο «στόλος» των λιγνιτικών μονάδων, όπως και οι σταθμοί αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών. Επίσης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες διαθέτουν ακόμη σημαντικά αποθέματα για να συνδράμουν στην ηλεκτροπαραγωγή. Παράλληλα, το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών μειώνει την «πίεση» στο σύστημα κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Επομένως, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και το τρίτο καύσωνα θα εξελιχθεί χωρίς μείζονα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Βέβαια, τα θετικά νέα από το «μέτωπο» της επάρκειας δεν σημαίνουν πως οι αρμόδιοι φορείς δεν θα παραμείνουν σε επιφυλακή και την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ακόμη πιο ενισχυμένες θερμοκρασίες καθιστούν πιθανές τις βλάβες σε εξοπλισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments