Policy Briefs

Συμφωνία Ε.Ε. – Ιταλίας για την εκταμίευση κεφαλαίων από το σχέδιο ανάκαμψης

Συμφωνία Ε.Ε. – Ιταλίας για την εκταμίευση κεφαλαίων από το σχέδιο ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Virginia Mayo

Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία για την αποδέσμευση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του σχεδίου ανάκαμψης, που πάγωσαν οι Βρυξέλλες για αρκετούς μήνες εν αναμονή διευκρινίσεων από τη Ρώμη.

Η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η χερσόνησος θα λάβει έως το τέλος του έτους από τις Βρυξέλλες τα 35 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να προβλέπονται στο σχέδιο για το 2023, παρά τις κάποιες καθυστερήσεις.

«Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «οι τροποποιήσεις που προτείνονται» από τη Ρώμη «δεν θα έχουν καμία επίδραση στο συνολικό ποσό πληρωμών που θα λάβει η Ιταλία το 2023 με την τρίτη και την τέταρτη δόση για συνολικό ποσό 35 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της κυβέρνησης .

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, επιβεβαίωσε ότι «η Ιταλία θα λάβει την τρίτη δόση τις επόμενες εβδομάδες» .

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτά είναι καλά νέα, όπως και για την Ιταλία» , σχολίασε από τη Νέα Υόρκη ο επίτροπος, σύμφωνα με τα ιταλικά πρακτορεία Τύπου.

Η τρίτη δόση των 19 δισ. ευρώ βοήθειας προς την Ιταλία είχε αναστείλει από τις Βρυξέλλες εν αναμονή διευκρινίσεων σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων και την επίτευξη των στόχων.

Με τις τροποποιήσεις που προτείνει η Ρώμη, η τρίτη δόση θα μειωθεί στα 18,5 δισ. ευρώ ενώ η τέταρτη θα αυξηθεί από 16 σε 16,5 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, η Ρώμη παραιτείται από 500 εκατομμύρια ευρώ από την τρίτη δόση που θα ανακτηθεί με την τέταρτη δόση, καθώς η κυβέρνηση έχει αναβάλει τον στόχο της ανέγερσης εστιών με τη δημιουργία 7.500 επιπλέον κλινών για φοιτητές.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση, η Ρώμη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή της να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες περισσότερο από το ένα τρίτο των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευσή της και να επιβαρύνει τους δημόσιους λογαριασμούς.

«Λάβαμε αίτημα για τροποποίηση δέκα από τους 27 στόχους για την τέταρτη δόση και θα λάβουμε απόφαση» , σχολίασε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ο πρώτος δικαιούχος του ευρωπαϊκού σχεδίου μετά την πανδημία, η Ιταλία θα πρέπει να εισπράξει 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, αλλά υστερεί στις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αντάλλαγμα για βοήθεια.

Οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χερσονήσου.

«Ελπίζω να έρθουν αυτοί οι πόροι, αν δεν έρθουν, γίνεται πρόβλημα, είναι προφανές» , δήλωσε πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περισσότερο από 144% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το υψηλότερο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments