Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή και δημοκρατία

Κλιματική αλλαγή και δημοκρατία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Οτιδήποτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ελευθερία και την επιβίωση του Ελληνικού λαού αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Οτιδήποτε απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ελευθερία και την επιβίωση του Ελληνικού λαού αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε ως τέτοια ζητήματα τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και τη φονική επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού. Το κράτος δαπανά γιγαντιαία ποσά και έχει δημιουργήσει τεράστιες φυσικές και άυλες υποδομές για την αποτροπή της τουρκικής απειλής ενώ επέβαλλε πρωτοφανή μέτρα περιορισμού των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών για να τους προστατεύσει από την επιδημία του COVID.

Οι θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων και οι εφιαλτικές πυρκαγιές είναι τα πρώτα δευτερόλεπτα του Big Bang της κλιματικής αλλαγής. Η έκρηξη αυτή θα διαρκέσει δεκαετίες και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και είναι πλέον σαφές ότι υπάρχουν σοβαρότερα ερωτήματα από το αν η Ελλάδα θα είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση το 2100.

Με άλλα λόγια, η κλιματική αλλαγή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και την επιβίωση του ελληνικού κράτους. Κατά την άποψή μας, πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι ως θέμα τρέχουσας πολιτικής.

Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα μπροστά σε αυτή την κρίση.

Το ένα είναι να συνεχίσει και να επιταχύνει τη μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι ατμοσφαιρικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες άλλων χωρών (ιδίως της Κίνας και της Ινδίας) και θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποδώσει. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα έχει γίνει Τυνησία.

Το δεύτερο μέτρο είναι η άμεση προστασία της χώρας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει επέκταση και διαχείριση των δασών της Ελλάδας. Τα υπάρχοντα δάση πρέπει να προστατευθούν και να φυτευτούν νέα. Δέντρα πρέπει να φυτευτούν μέσα και γύρω από τις πόλεις, γύρω από τα χωράφια και τις εκτάσεις, σε περιοχές χωρίς στέγη και παντού όπου είναι δυνατόν.

Οι νόμοι για την προστασία και τη διαχείριση των δασών πρέπει να εφαρμόζονται με απόλυτη αυστηρότητα και όποιος τους παραβιάζει πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όποιος παραβιάζει τους νόμους περί εθνικής ασφάλειας, δηλαδή ως κατάσκοπος. Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία για τη διαχείριση των μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

Εν ολίγοις, μπορούν να εντοπιστούν ορισμένα άμεσα και σημαντικά οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής. Η παρουσία των δέντρων μειώνει τις επιφανειακές θερμοκρασίες κατά 10-15°C. Τα δάση και οι συστάδες από διαφορετικά είδη δέντρων, και όχι από πεύκα, είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά. Τέλος, η Ελλάδα ήταν κάποτε καλυμμένη με δάση, τα οποία εξαφανίστηκαν είτε λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτομίας είτε λόγω της ετήσιας διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων κοπαδιών προβάτων που βόσκουν στα βοσκοτόπια των Βαλκανίων για εκατοντάδες χρόνια μέχρι τον 20ό αιώνα.

Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, όταν η επιστήμη άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, οι καλές προθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση προσκρούουν σε σημαντικά εμπόδια.

Σε μια δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει σημαντική πολιτική (δηλαδή εκλογική) υποστήριξη για να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που συνεπάγονται μεγάλο κόστος και αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας. Και, καλώς ή κακώς, η κλιματική αλλαγή δεν ήταν ποτέ μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών των πολιτών. Κατά συνέπεια, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μέχρι αυτή την εβδομάδα. Οι εικόνες από τη Ρόδο και τα διαγράμματα θερμοκρασίας που μεταδίδονταν κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων πιθανόν να συγκλόνισαν τους ψηφοφόρους.

Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του πρέπει να αντιμετωπίσουν την αναδυόμενη κρίση ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Αυτή η αλλαγή σημαίνει να αναγνωρίσουμε ότι συντελείται μια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά το κλίμα. Αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεφτόμασταν πριν από την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας θα γίνει το πιόνι τους.

Πρέπει επίσης να σκεφτούμε και να δράσουμε δημιουργικά, όχι γραφειοκρατικά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επικείμενες απειλές από τη σκοπιά των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, όχι των υπουργείων, των ανεξάρτητων οργανισμών ή των δημόσιων υπηρεσιών. Χρειάζονται δημιουργικές, ολοκληρωμένες, “έτοιμες” λύσεις. Πρέπει να εμπλέξουμε πρωτότυπους και δημιουργικούς στοχαστές που δεν φοβούνται να πουν τη γνώμη τους, ώστε ο Πρωθυπουργός να επιλέξει την καλύτερη από το ευρύτερο δυνατό φάσμα λύσεων για την προστασία της χώρας μας και του ελληνικού λαού από την επερχόμενη καταστροφή.

Ο Πρωθυπουργός έχει μέχρι στιγμής αποδείξει ότι είναι δημιουργικός και δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις που κανένας άλλος πολιτικός που κάθεται σήμερα στα κοινοβουλευτικά έδρανα δεν θα τολμούσε να πάρει. Η πολυετής εμπειρία του στον κλάδο των επιχειρηματικών κεφαλαίων τον έχει εξοικειώσει με τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη διαφορετικότητα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος τρόπος για να έχετε μεγάλες αποδόσεις είναι να σκέφτεστε σωστά και να αναλαμβάνετε μεγάλα ρίσκα στην καινοτομία.

Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα ορατό κίνδυνο αφανισμού λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο ορισμός της απειλής της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Μακαρίζω την τύχη μας που έχουμε στο τιμόνι έναν κυβερνήτη που έχει τις δυνατότητες να σχεδιάσει και να πράξει αυτό που χρειάζεται για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για εμάς και τα παιδιά μας. Ελπίζω να αντιληφθεί εγκαίρως ότι βρισκόμαστε ενώπιον αλλαγής υποδείγματος και απαιτούνται καινοτόμες λύσεις από το εγχειρίδιο αντιμετώπισης κινδύνων εθνικής ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments