Nέα της αγοράς

Κινδυνεύει η συμφωνία της Lufthansa με την Ιta;

Κινδυνεύει η συμφωνία της Lufthansa με την Ιta;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Δικαστική απόφαση για επαναπρόσληψη 77 εργαζομένων της υπερχρεωμένης Alitalia που έκλεισε, ίσως απειλήσει τη συμφωνία της Lufthansa με τον νέο ιταλικό αερομεταφορέα Ιta

Η Αlitalia μπορεί να έκλεισε, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζει να καθορίζει την τύχη αρκετών Ιταλών εργαζομένων. Αίσθηση προκάλεσε, στην Ιταλία, η είδηση ότι δικαστής της Ρώμης αποφάνθηκε πως ο νέος ιταλικός αερομεταφορέας Ita πρέπει να επαναπροσλάβει εβδομήντα επτά πρώην εργαζόμενους της Alitalia. Με την αιτιολογία ότι, στην πραγματικότητα ανάμεσα στις δυο εταιρίες υφίσταται μια ουσιαστική συνέχεια, η οποία πρέπει να γίνει σαφής και στις εργασιακές σχέσεις.

Η απόφαση, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, είναι κύριας σημασίας διότι πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι εργαζόμενοι, με προσφυγές στην δικαιοσύνη, ζητούν ακριβώς το ίδιο ακριβώς πράγμα: δικαίωμα επαναπρόσληψης από την Ita, η οποία δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, με λιγότερο προσωπικό και πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, σε σχέση με την  Alitalia.

Άγνωστες οι συνέπειες της δικαστικής απόφασης

Η όλη αυτή ιστορία, όμως, θα μπορούσε να έχει και κάποιες άλλες προεκτάσεις. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την Ita, η ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην συμφωνία  με την γερμανική Lufthansa, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και επισημοποίησε την αγορά  του 41% των μετοχών της Ιta, από την γερμανική εταιρία,  έναντι τριακοσίων είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως υπογράμμισαν οι δικηγόροι κατά την διάρκεια της δίκης, μια από τις προϋποθέσεις που ετέθησαν πριν μπουν οι υπογραφές, είναι να μην υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσφυγές πρώην εργαζομένων της Alitalia.

Είναι όντως έτσι; Η Lufthansa μπορεί να κάνει πίσω εξαιτίας της δικαστικής νίκης των εβδομήντα επτά εργαζομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, δεν είναι και τόσο πιθανό. Αν μη τι άλλο διότι φέρεται να υπάρχει και μια πρόσθετη συμφωνία, με το υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης (το οποίο κατέχει ακόμη το 59% των μετοχών της Ιta) βάσει της οποίας, το ιταλικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει, εξ ολοκλήρου, τα έξοδα για τυχόν επαναπρόσληψη εργαζομένων που είχαν απολυθεί πριν τρία χρόνια. Με το κλείσιμο, δηλαδή,  της ιστορικής, αλλά και υπερχρεωμένης (λόγω κάκιστης διαχείρισης) Alitalia σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments