Διεθνή

Πυρά κατά ριπάς στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο

Πυρά κατά ριπάς στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde

Το συμβάν καταγράφεται έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα στον γειτονικό Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ριπές αυτομάτων όπλων ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της Ουαγκαντούγκου, της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά σε αεροπορική βάση, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα πυρά άρχισαν να ακούγονται περί τις 00:45 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:45 ώρα Ελλάδας] στην καρδιά της πρωτεύουσας, προτού τα όπλα σιγήσουν περίπου 40 λεπτά αργότερα.

Είναι αδύνατο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να εξακριβωθεί ποιοι ήταν οι λόγοι που ακούστηκαν πυρά στην Ουαγκαντούγκου, δέκα μήνες μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα σε έναν χρόνο στη χώρα της Αφρικής, η οποία παραμένει αντιμέτωπη με συχνές, αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών.

Το συμβάν καταγράφεται έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα στον γειτονικό Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, πραξικόπημα έφερε στην εξουσία τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμιμπά. Ο αντισυνταγματάρχης ήταν ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την 24η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Και στα δύο πραξικοπήματα, ως αιτία προβλήθηκε η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον αγώνα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος και αιματοκυλίζουν την Μπουρκίνα Φάσο από το 2015.

Η βία των τζιχαντιστών έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 16.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED). Μόνο το 2023, έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Η δράση των οργανώσεων αυτών εξάλλου έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments