Nέα της αγοράς

Citigroup: Ερχεται το μεγάλο comeback των ευρωπαϊκών μετοχών – Η Ευρώπη στο ραντάρ των διεθνών funds

Citigroup: Ερχεται το μεγάλο comeback των ευρωπαϊκών μετοχών – Η Ευρώπη στο ραντάρ των διεθνών funds

Πηγή Φωτογραφίας: liberal.gr

Η περιοχή της Ευρώπης είναι η αγορά που θα "λάμψει" το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά η Citigroup, γεγονός που ενισχύεται από τις τοποθετήσεις των επενδυτών αλλά και τη ροή των funds, τη στιγμή που η αποτίμησή της είναι σε discount-ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ.

Η περιοχή της Ευρώπης είναι η αγορά που θα “λάμψει” το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά η Citigroup, γεγονός που ενισχύεται από τις τοποθετήσεις των επενδυτών αλλά και τη ροή των funds, τη στιγμή που η αποτίμησή της είναι σε discount-ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, oι ροές στις μετοχές των ΗΠΑ ήταν πιο ανθεκτικές από τις αρχές του έτους, ενώ τα funds στην Ευρώπη συνέχισαν να έχουν καθαρές εκροές. Ωστόσο, οι εισροές στην Ευρώπη άρχισαν πρόσφατα να αυξάνονται μέσω των διεθνή. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα bullish τοποθετήσεων για τις αμερικανικές μετοχές, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται σχετικά υπο-αγορασμένες, ενισχύοντας έτσι τη σχετική προτίμηση της Citi για την Ευρώπη στην παγκόσμια κατανομή του χαρτοφυλακίου της.

Ειδικότερα, η Citi εξηγεί πως, έπειτα από τις εκροές ρεκόρ πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές καθαρές εισροές σε ομόλογα παγκοσμίως (306 δισ. δολάρια ή 3% του υπό διαχείριση ενεργητικού). Ενώ οι μετοχές σημείωσαν καθαρές πωλήσεις στις αρχές του έτους, οι επενδυτές επανήλθαν απότομα στις παγκόσμιες μετοχές, με σχεδόν 80 δισ. δολάρια (0,4% του υπό διαχείριση ενεργητικού) εισροών από τον Ιούνιο. Ακόμη και με τη βελτίωση του κλίματος απέναντι στο ρίσκο, τα μετρητά συνεχίζουν να έχουν τις περισσότερες εισροές μεταξύ των μεγάλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Σε αντίθεση με άλλα μεγάλα περιφερειακά funds που είχαν μεγάλες εισροές τους τελευταίους μήνες, τα funds στην Ευρώπη παρουσίασαν συνεχείς εκροές. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος μιας τάσης που έχει κυριαρχήσει στα ευρωπαϊκά μετοχικά assets. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές βλέπουν τους αγοραστές να επιστρέφουν μέσω των Global Equity Funds, τα οποία είναι overweight στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Citi, από τις αρχές του 2022, τα ευρωπαϊκά funds μετοχών έχουν σωρευτικές εκροές 149 δισ. (10% του υπό διαχείριση ενεργητικού), ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες μεγάλες περιοχές. Οι ΗΠΑ έχουν δει μόνο μέτριες καθαρές πωλήσεις από την αρχή του περασμένου έτους, με πιέσεις εκροών μόνο στο γ’ τρίμηνο του 2022.

Αν και η Ευρώπη έχει δει εκροές από το 2022, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι υπήρξε έμμεση υποστήριξη μέσω των ροών των διεθνών funds ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων, με τις εισροές να έχουν επιστρέψει τους τελευταίους μήνες. Από τις αρχές του 2023, οι έμμεσες ροές στις ευρωπαϊκές μετοχές μέσω των διεθνών funds είναι στα 6 δισ. δολάρια περίπου, σε σχέση με τις άμεσες εκροές των ευρωπαϊκών funds που κινούνται στα 35 δις. ευρώ.

Τα στοιχεία της EPFR υποδηλώνουν ότι η έκθεση μέσω δολαρίων στην ευρωπαϊκή αγορών από τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή funds έχουν συγκλίνει φέτος. Η σύγκλιση σημαίνει ότι οι ροές των διεθνών funds θα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο για την ευρωπαϊκή αγορά ως κεφάλαια που προορίζονται για την Ευρώπη.

Συνεπώς, η Citi, δεδομένων των παραπάνω αλλά και λόγω των πιο ισορροπημένων οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης γενικότερα, εκτιμά πως το rotation μακριά από τις μετοχές των ΗΠΑ και προς την Ευρώπη θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε τα στοιχεία από τις τοποθετήσεις των επενδυτών δείχνουν πως οι θέσεις τους είναι πολύ πιο “τεντωμένες” στις ΗΠΑ από ότι στην Ευρώπη, με τις θέσεις στις μετοχές των Nasdaq και S&P 500 να είναι σε υπερβολικά επίπεδα ιστορικά.

Έτσι η Citigroup συνεχίζει να δηλώνει overweight για την Ευρώπη τονίζοντας πως οι bearish (αλλά σημαντικά βελτιωμένες) ροές και η πιο… λογική τοποθέτηση των επενδυτών,  ενισχύουν την προτίμησή της για την Ευρώπη σε παγκόσμιο πλαίσιο. Επίσης, όπως προσθέτει, η ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount ρεκόρ έναντι των ΗΠΑ, ενώ η τιμολόγηση ακολουθεί μια πιο λογική πορεία ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή – EPS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments